Jaunais Izraēlas premjerministrs Ariels Šarons licis visiem savas valdības locekļiem būt punktuāliem un pieklājīgiem, raksta laikraksts "Yedioth Ahronoth". 73 gadus vecais armijas un politisko cīņu veterāns Šarons saviem ministriem un kabineta locekļiem devis vienkāršus norādījumus.
Tie ir: ierasties savlaicīgi, valdības sēdēs līdz minimumam atturēties no komentāriem un nekad ar skaļu uzvedību "neaizbāzt muti" saviem kabineta kolēģiem. "Apspriedēs esiet nopietni, cienījami un pieklājīgi," ministriem sacīja Šarons.

Šarona vadītā "dūju un vanagu" valdība ir, iespējams, politiski visraibākā valdība Izraēlas valsts pastāvēšanas 52 gadu laikā, kas turklāt izveidota saspringtā laikā, kad jau gandrīz pusgadu notiek palestīniešu sacelšanās.

Kā raksta laikraksts, Šarona jaunās valdības pirmā sēde notika pirmdien un pirmo reizi kabinetu pastāvēšanas laikā tā sākās noteiktajā laikā. "Jaunajā valdībā viņi izturas pret laiku, it kā mēs būtu Anglijā, nevis Izraēlā, " sūdzas dzīvokļu un celtniecības ministrs un bijušais izceļotājs no PSRS Natans Ščaranskis. "Šarons apspriedi vadīja kā orķestra diriģents, kuram jāpāriet no instrumentiem pa labi uz instrumentiem pa kreisi. Kopumā viss bija harmonijā."

"Bez šaubām, tas nav nekāds pikniks, kad vienā valdībā ir tik daudz politiķu," uzskata analītiķis Efraims Inbars. Viņš uzskata, ka Šarons politikā ir pietiekami ilgi, lai prastu apieties ar "savām primadonnām".

Pat Izraēlas liberāļi cildina Šarona spējas izveidot septiņu partiju valdību, kuras partiju vidū nav vienprātības nevienā svarīgākajā jautājumā - sākot ar miera līgumu ar palestīniešiem un beidzot ar reliģijas nošķiršanu no valsts. Šarons pat pasūtījis jaunu galdu kabineta sēdēm, lai vieglāk būtu panākt saskaņu ārkārtīgi atšķirīgi domājošo ministru vidū - kur, piemēram, ārlietu ministrs ir Nobela miera prēmijas laureāts un Tuvo Austrumu miera procesa lokomotīve Šimons Peress, bet tūrisma ministrs ir Rehavams Zēvi, kurš vēlas palestīniešu padzīšanu no Izraēlas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!