Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc vairāk nekā 99% balsu saskaitīšanas kļuvis skaidrs, ka pirmdien notikušās Izraēlas parlamenta vēlēšanas, visticamāk, nekļūs par izeju no politiskā strupceļa, kādā nonākusi Izraēla.

Tās bija jau trešās vēlēšanas nepilna gada laikā un arī šoreiz nevienam politiskajam blokam nav izdevies iegūt vairākumu.

Izraēlas mediji šodien vēsta, ka premjerministra Benjamina Netanjahu labējā partija "Likud" izcīnījusi 36 no 120 Kneseta deputātu vietām. Kopā ar sabiedrotajiem "Likud" kontrolēs 58 vietas, kas ir par trim vietām mazāk nekā nepieciešams vairākumam.

Tikmēr Netanjahu galvenā sāncenša bijušā bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieka Benija Ganca pārstāvētā centriskā partija "Zilais un baltas" ieguvusi 33 mandātus.

Vēlēšanās pērnā gada 17.septembrī "Zilais un baltas" izcīnīja 33 no 120 vietām Izraēlas parlamentā, bet "Likud" ieguva 32 vietas.

Vēlēšanās 9.aprīlī abas partijas izcīnīja katra 35 vietas.

"Likud" izdevies uzlabot savu rezultātu, neskatoties uz korupcijas apsūdzību izvirzīšanu Netanjahu, kuram 17.martā būs jāstājas tiesas priekšā.

Netanjahu izvirzīto apsūdzību dēļ "Zilais un baltas" noraidījis koalīcijas veidošanu ar "Likud".

Izraēlā trešdien sākta to balsu skaitīšana, kuras nodevuši cilvēki, kuriem jaunā koronavīrusa dēļ mājās noteikta karantīna.

Izraēlas prezidents Reuvens Rivlins oficiālos rezultātus saņems nākamnedēļ. Pēc tam viņam būs jāizlemj, kam uzticēt jaunās valdības veidošanu.

Parasti valdības veidošana tiek uzticēta tās partijas līderim, kura izcīnījusi vislielāko balsu skaitu. Šajā gadījumā tas būtu Netanjahu, ja vien Augstākā tiesa neizlems, ka korupcijas apsūdzību dēļ viņam šis uzdevums nevar tikt uzticēts.

Netanjahu ir izvirzītas apsūdzības kukuļņemšanā, krāpšanā un uzticības laušanā.

Izraēlas radio ziņo, ka "Zilais un baltas" apsver iespējas pieņemt likumu, kas liegtu premjerministram, kuram izvirzītas oficiālas apsūdzības, palikt amatā.

Pašreizējā situācijā izskatās, ka "Zilais un baltas" varētu panākt šāda likuma pieņemšanu, ja to atbalstītu Avigdora Libermana vadītā sekulārā galēji nacionālistiskā partija "Yisrael Beiteinu", kas vēlēšanās pirmdien izcīnījusi septiņus mandātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!