Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas Knesets (parlaments) pirmdien apstiprināja ultranacionālistu Avigdoru Lībermanu par aizsardzības ministru un viņš stājās amatā.

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu lēmums izraudzīties Lībermanu aizsardzības ministra amatam ir radījis satraukumu Izraēlas mēreno politiķu aprindās un to ir atklāti apšaubījusi Izraēlas sabiedrotā ASV.

Knesetā, kur ir pavisam 120 deputātu, Lībermans par aizsardzības ministru tika apstiprināts ar 55 balsīm par un 43 pret, vienam deputātam atturoties. 21 deputāts nebija klāt balsošanas brīdī.

57 gadus vecais Lībermans, kurš ir bijušais ārlietu ministrs un vada partiju “Yisrael Beitenu” (“Mūsu mājas Izraēla”), pēc stāšanās amatā teica runu, kurā apliecināja atbalstu palestīniešu valsts izveidošanai.

"Es esmu uzklausījis visu, ko jūs (premjers Netanjahu) esat teicis, un pilnīgi piekrītu katram vārdam, tostarp par divām valstīm divām tautām,” sacīja Lībermans.

Viņš arī atzinīgi novērtēja Ēģiptes prezidenta Abdelfataha al Sisi neseno priekšlikumu atjaunot strupceļā nonākušās miera sarunas starp Izraēlu un palestīniešiem, sakot, ka šis priekšlikums “radījis patiesu iespēju”.

"Mums vajag mēģināt pieņemt šo izaicinājumu," sacīja Lībermans par Arābu līgas miera iniciatīvu, kurā saskaņā ar viņa teikto ir “daži ļoti pozitīvi elementi”.

Pēc parlamenta balsojuma runu teica arī Netanjahu, kurš arī pieminēja “pozitīvos elementus” Arābu līgas 2002.gadā piedāvātajā miera iniciatīvā. Tā piedāvā Izraēlas atzīšanu no arābu valstu puses, ja Izraēla atstās palestīniešu teritorijas.

“Mēs vēlamies apspriest ar arābu valstīm šīs iniciatīvas pārskatīšanu, lai tā atspoguļotu dramatiskās pārmaiņas reģionā kopš 2002.gada, bet saglabātu pieņemto mērķi par divām valstīm divām tautām,” sacīja Netanjahu.

Jau vēstīts, ka 25.maijā Izraēlas politiķi panāca vienošanos par Lībermana partijas "Yisrael Beitenu" ("Mūsu mājas Izraēla") iekļaušanu valdošajā koalīcijā. Saskaņā ar šo vienošanos premjera Netanjahu koalīcija kontrolē 66 vietas parlamentā un Lībermanam tiek piešķirts aizsardzības ministra amats.

Vienošanās arī paredz, ka "Yisrael Beitenu" tiks arī imigrantu absorbcijas ministra amats un valdība piešķirs aptuveni 1,4 miljardus šekeļu (325 miljonus eiro) pensijām, tostarp imigrantiem no bijušās Padomju Savienības, kas ir Lībermanalielākie atbalstītāji.

Netanjahu, kura jaunā valdība tiek uzskatīta par vislabējāko Izraēlas vēsturē, bija spiests pēdējā brīdī atrisināt strīdu ar citu partiju, lai “Yisrael Beitenu” tiktu iekļauta valdošajā koalīcijā.

Lībermans agrāk bija solījis skarbus pasākumus pret palestīniešu teroristiem un mudinājis paplašināt ebreju apmetnes Jordānas rietumkrastā.

Viņš tomēr ir apsolījis rīkoties “atbildīgi”, esot aizsardzības ministra amatā.

ASV ir paziņojušas, ka jaunā Izraēlas koalīcija rada “pamatotus jautājumus” par Netanjahu valdības uzticību palestīniešu valsts izveidošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!