Izraēlas policija trešdien nopratināja valsts prezidentu Moši Kacavu saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos, turpinoties skandālam, kas valsts galvam draud ar amata zaudēšanu.
Izmeklētāju grupa prezidenta kancelejā ieradās īsi pirms plkst. 10.00, un policijas pārstāvis Mikijs Rozenfelds pavēstīja, ka pratināšana ilgusi piecas stundas. Viņš piebilda, ka nopratināšana atsāksies ceturtdien.

Šī ir pirmā Kacava nopratināšana, kopš pirms vairākiem mēnešiem apsūdzības sāka izskanēt atklātībā.

Kacavs tiek turēts aizdomās, ka centies panākt seksuālas attiecības ar divām darbiniecēm, atteikšanās gadījumā draudot tās atlaist.

Kacavs savu vainu pilnībā noliedzis, un viņa pārstāve pagājušajā nedēļā paziņoja, ka prezidents pilnībā sadarbojas ar izmeklētājiem.

Vienlaikus Irānā dzimušais prezidents tika nopratināts saistībā ar apgalvojumiem, ka viņa kanceleja esot nelikumīgi apžēlojusi cietumniekus, vēsta vietējie mediji.

Pirmdien policija Kacava oficiālajā rezidencē Jeruzalemē konfiscēja datorus, plašumā vēršoties izmeklēšanai, kas draud pāraugt par nopietnāko skandālu sērijā, kurā iesaistītas augstākās Izraēlas amatpersonas.

Kā jau ziņots, pagājušajā nedēļā Izraēlas ģenerālprokurors par seksuālu uzmākšanos izvirzīja apsūdzību tieslietu ministram Haimam Ramonam. Svētdien Ramons atkāpās no amata.

Trešdien premjerministrs Ehuds Olmerts par tieslietu ministra pienākumu izpildītāju iecēla mājokļu un būvniecības ministru Meiru Šītritu.

Arī pret pašu Olmertu pašlaik norisinās izmeklēšana saistībā ar darījumu, kura laikā viņš 2004.gadā par 1,2 miljoniem ASV dolāru (660 000 latu) iegādājās dzīvokli Jeruzalemē.

Kritikas ugunīs nonācis arī armijas komandieris ģenerālleitnants Dans Halucs, jo dažas stundas pirms iebrukuma Libānā pārdevis savu akciju portfeli.

Tomēr ar Kacavu saistītajam skandālam, domājams, būs maza ietekme uz politisko procesu, jo Izraēlas prezidenta funkcijas pamatā ir tikai ceremoniālas.

Bijušais labējās partijas "Likud" līderis par prezidentu tika ievēlēts 2000.gadā, kļūstot par pirmo konservatīvo Izraēlas valsts galvas amatā.

Ja policija izvirzīs oficiālas apsūdzības, Kacavs bauda tiesisko imunitāti, taču parlaments var ierosināt impīčmenta procedūru.

Pēc 20 deputātu pieprasījuma Kacavs var tikt uzaicināts sniegt liecības parlamentārajā komisijā, bet divas trešdaļas likumdevēju var pieprasīt viņa noklausīšanos parlamenta sesijā.

Savukārt ar 90 no 120 deputātu balsīm iespējams pieprasīt prezidenta atkāpšanos no amata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!