Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu birojs izdzēsis premjera oficiālā tvitera konta ierakstu, kurā ASV žurnālista Džeimsa Folija nāvessoda attēls izmantots kustības "Hamas" un džihādistu grupējuma "Islāma valsts" salīdzināšanai.

Tvīts izraisīja sašutumu, īpaši to cilvēku vidū, kas sēro par žurnālista nāvi. Folija ģimene lūgusi aiz cieņas pret upuri video neskatīties un neizplatīt.

Tviteris un citi sociālie mediji bloķē kontus, kas izplata saites uz žurnālista nogalināšanas video un attēliem.

Netanjahu, publicējot pretrunīgo tvītu, gribējis izmantot saviem propagandas mērķiem pasaules sabiedrības reakciju uz šaušalīgo video, skaidro kritiķi.

Kā "Hamas", tā "Islāma valsts" Rietumos tiek uzskatīta par teroristu organizāciju. Tomēr daudzi eksperti norāda, ka šīs islāmistu organizācijas ir ļoti atšķirīgas - gan ideoloģijas, gan metožu ziņā.

Izraēlai un "Hamas" ar Ēģiptes starpniecību pat bijušas netiešas sarunas. Pēdējās palestīniešu parlamenta vēlēšanās "Hamas" politiskais spārns izcīnīja vairumu vietu likumdevēju sapulcē un veidoja valdību.

"Islāma valsts" islāmistu kustību "Musulmaņu brālība" un "Hamas" dēvē par "neticīgajiem", jo to uzskati nesaskan ar radikālo kaujinieku ideoloģiju.

Netanjahu birojs tvītu izdzēsa, tomēr tikai pēc tam, kad izraēliešu blogs "972mag.com" ierakstu bija nofotografējis un ekrānuzņēmumu ievietojis savā mājaslapā publikācijā ar virsrakstu "Netanjahu tvīto Folija nāvessoda foto, lai iegūtu punktus pret "Hamas"".

Netajahu birojs publicēja līdzīgu tvītu, šoreiz Folija nāvessoda fotogrāfijas vietā liekot džihādistu karoga attēlu.

"Mēs gribējām parādīt līdzību starp "Islāma valsti" un "Hamas". Bet mēs sapratām šī attēla sensitivitāti un ievietojām citu," paskaidroja Izraēlas amatpersona.

"Vai Netanjahu ir sajucis prātā, izmantojot Džeimsa Folija nāvi, lai iegūtu propagandas punktus? "Hamas" ir daudz kas, bet viņi nav ["Islāma valsts"]," tviterī norāda žurnāla "Newsweek" Tuvo Austrumu redaktore Džanīna di Džovanni.

Britu raidsabiedrības BBC bijušais Tuvo Austrumu biroja vadītājs Pols Danahars tviterī ierakstījis, ka Netanjahu biroja pirmā tvīta attēls bija "ļoti sliktas gaumes" apliecinājums.

Atbilstoši aktīvistu organizāciju ziņām "Islāma valsts" gūstā joprojām ir ap 20 žurnālistu. Grupējums draudējis nogalināt vēl vienu ASV žurnālistu, ja Savienotās Valstis neizbeigs uzlidojumus tā pozīcijām Irākā.

"Islāma valsts" šonedēļ publiskojusi video, kurā kāds džihādistu karotājs, kas angļu valodā runā ar izteiktu britu akcentu, nocērt galvu ASV žurnālistam Džeimsam Folijam.

Video izraisījis spēcīgu rezonansi Rietumos, kur ar jaunu sparu atsākušās diskusijas par risinājumu Sīrijas un Irākas krīzei, kā arī iespējamiem militārajiem soļiem pret "Islāma valsti".

"Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem un 30.jūnijā tās pasludināja par "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Džihādistu grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret ar "Al Qaeda" saistīto "Al Nusra".

Sīrijā "Islāma valsts" kontrolē trešo daļu valsts teritorijas - pārsvarā lauku apvidus ziemeļos un austrumos.

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un ofensīvu turpina, iespiežoties arī kurdu apvidos.

"Islāma valsts" vēl nesen darbojās kā "Al Qaeda" atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru "Al Qaeda" sabiedroto - grupējumu "Al Nusra" -, teroristu tīkla vadība no "Islāma valsts" norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina "Al Nusra".

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas atbalstu saņem no ārvalstu patroniem.

Asads arī brīdinājis Rietumus, ka tiem nāksies samaksāt par atbalstu, ko tie snieguši Sīrijas nemierniekiem, arī ar "Al Qaeda" saistītajiem grupējumiem.

"Rietumi ir smagi samaksājuši par "Al Qaeda" finansēšanu tā agrīnajā stadijā Afganistānā. Šodien viņi dara to pašu Sīrijā, Lībijā un citās vietās un samaksās [par to] smagu cenu Eiropas un Savienoto Valstu sirdī," pērn intervijā brīdināja Asads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!