Foto: AFP/Scanpix
Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu pirmdien uzsvēra, ka Izraēlas karavīru darbības, apturot "Brīvības flotiles" kuģus, kas bija ceļā uz Gazas joslu ar palīdzības kravu, notikušas saskaņā ar starptautiskajām tiesībām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ar šādu paziņojumu viņš nācis klajā pirms liecību sniegšanas neatkarīgai komisijai, kas izmeklē "Brīvības flotiles" incidentu, kurā gājuši bojā deviņi cilvēki.

"Esmu pārliecināts, ka, noslēdzoties komisijas izmeklēšanai, kļūs skaidrs, ka Izraēlas Valsts un Aizsardzības ministrija rīkojās atbilstoši starptautiskajām tiesībām," viņš teica.

Uzstājoties komisijā, Netanjahu arī paziņoja, ka Gazas palīdzības flotile ignorējusi brīdinājumus un aicinājumus, kas izskanējuši "augstākajā līmenī" vairākas dienas pirms traģiskiem notikumiem.

"Par spīti mūsu ilgstošiem diplomātiskiem pūliņiem Turcijas valdība nenovērsa tās aktīvistu mēģinājumu pārraut jūras blokādi," viņš uzsvēra.

Kā ziņots, Izraēlas ģenerāļa Giora Eilanda vadītā komisija iepriekš secinājusi, ka flotili varēja apturēt tikai ar spēka pielietošanu. Viņš tomēr vienlaicīgi atzina, ka, īstenojot operāciju, tika pieļautas kļūdas, jo karavīri pārāk paļāvušies uz iepriekš izstrādāto plānu.

Izraēla tomēr joprojām uzstāj, ka karavīri atklāja uguni uz aktīvistiem tikai tad, kad tiem uzbruka ar aukstajiem ieročiem.

Jau ziņots, ka Izraēla pārtvērusi palestīniešu atbalsta kustības organizēto "Brīvības flotili" ar Gazas joslai paredzētu palīdzības kravu. Vairāki kuteri uz Gazas joslu veda simtiem cilvēktiesību aizstāvju un 10 000 tonnu humānās palīdzības un būvmateriālu.

Kad, pretēji Izraēlas spēku prasībai apstāties, flotile turpināja ceļu, izraēliešu specvienības uzkāpa uz viena no kuteriem, kas piederējis Turcijai. Kā apgalvo Izraēla, uz karavīriem tika atklāta uguns un pielietoti aukstie ieroči, tāpēc tie atklāja pretuguni uz kutera ekipāžu un pasažieriem.

Rezultātā tika nogalināti deviņi turku aktīvisti.

Turcija asi nosodīja notikušo, bet ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns un Eiropas Savienības "ārlietu ministre" Ketrina Eštone aicināja Izraēlu izmeklēt incidentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!