Izraēlas premjerministrs Ariels Šarons ir likvidējis iekšējo drošības kabinetu, kurā ietilpa ārlietu un aizsardzības ministri, liekot domāt, ka turpmāk labējā spārna partijām būs lielāka ietekme palestīniešu sacelšanās izraisītās krīzes risināšanā.
Līdz šim, lai apspriestu svarīgus politiskos un militāros lēmumus pirms to paziņošanas plašākam valdības amatpersonu lokam, Šarons regulāri rīkoja tikšanās ar ārlietu ministru Šimonu Peresu un aizsardzības ministru Binjaminu Ben Eliezeru, kuri abi pārstāv kreisi centrisko Darba partiju.

"Iekšējais drošības kabineta forums ir likvidēts. Vienīgais drošības kabinets, kas turpmāk tiksies, sastāvēs no visu [koalīcijas] partiju vadītājiem," teikts Izraēlas premjera biroja paziņojumā, kas izplatīts otrdien.

Šaronam bieži bijušas domstarpības ar Peresu un Ben Eliezeru par Izraēlas militārajām operācijām, atbildot uz palestīniešu sacelšanos.

Lēmums par iekšējā drošības kabineta likvidāciju sekoja Šarona pirmdienas paziņojumam par divu jaunu partiju pievienošanos koalīcijas valdībai.

Šarons informēja, ka Nacionālā reliģiskā partija, kas ir ebreju apmetņu celšanas Jordānas rietumkrastā un Gazas sektorā aktīva atbalstītāja, un partija "Gešer", kuru vada bijušais ārlietu ministrs Dāvids Levi, ir nolēmušas pievienoties viņa koalīcijai.

Nacionālajai reliģiskajai partijai (NRP) ir piecas vietas parlamentā, bet labēji centriskajai "Gešer" - divas. Līdz ar šo partiju pievienošanos valdošajai koalīcijai Šarona valdība iegūs pārliecinošu vairākumu ar 90 vietām 120 locekļu Knesetā.

Bijušais armijas ģenerālis Efraims Eitams, kuru nesen ievēlēja par NRP līderi un kurš ir pazīstams kā dedzīgs labējā spārna aktīvists, un Levi kļūs par ministriem, informēja Šarons.

Eitama partijas iekļaušana valdošajā koalīcijā ir raisījusi bažas kreisi centriskās Darba partijas locekļu vidū, kuri aicināja atstāt valdību. Eitams savulaik ir paudis atbalstu Jordānas rietumkrasta un Gazas sektora daļējai okupēšanai un palestīniešu līdera Jasira Arafata izraidīšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!