Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pēc Izraēlas līdzšinējā premjerministra Benjamina Netanjahu neveiksmīgā mēģinājuma izveidot valdību valsts prezidents Ruvens Rivlins plāno jaunā kabineta veidošanu trešdien uzticēt Netanjahu politiskajam sāncensim, bijušajam armijas komandierim Benijam Gancam.

Taču sagaidāms, ka arī Gancam nenāksies viegli izveidot vairākuma koalīciju, lai gan viņš paudis pārliecību par savām spējām izveidot vienotības valdību.

Gancam būs 28 dienas laika, lai izveidotu jauno valdību. Ja arī viņš cietīs neveiksmi, prezidents var lūgt parlamentu vienoties par kandidātu premjerministra amatam. Ja arī tas neizdosies, Izraēlā var tikt izsludinātas jaunas vēlēšanas, kas būtu jau trešās gada laikā.

Rivlins oficiāli uzticēs valdības veidošanu Gancam ceremonijā prezidenta rezidencē plkst.20 pēc vietējā un Latvijas laika.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem 17. septembrī notikušajās vēlēšanās no 120 Kneseta vietām Ganca vadītā partija "Zilais un baltais" izcīnījusi 33 vietas, bet Netanjahu pārstāvētā partija "Likud" - 32. Izraēlas arābu partijas, kas startēja ar vienotu sarakstu, izcīnījušas 13 vietas.

Gancs nav atklājis, kādu taktiku piekops valdības veidošanas sarunās, bet mediji ziņo, ka viņš vispirms varētu runāt ar "Likud", lai izpētītu iespējas izveidot vienotības valdību.

Gan "Zilais un baltais", gan "Likud" apgalvo, ka vēlas vienotības valdību, taču abu partiju viedokļi atšķiras jautājumā par to, kā to panākt.

Rivlins ir rosinājis politiskajiem oponentiem vienoties par "lielo koalīciju", lai rastu izeju no strupceļa, un ierosinājis rotāciju premjera amatā. "Likud" centusies risināt sarunas, balstoties uz šo kompromisu, kas nozīmētu Netanjahu kļūšanu par premjerministru un vēlāk amata nodošanu Ganca rokās.

Taču "Zilais un baltais" vēlas, lai Gancs pirmais sēžas premjerministra krēslā, jo viņa vadītā partija izcīnījusi visvairāk vietu parlamentā.

Gancs arī paziņojis, ka viņa vadītā partija nestrādās tāda premjerministra vadībā, kuram draud nopietnu apsūdzību izvirzīšana, šādi izsakoties par Netanjahu draudošajām apsūdzībām korupcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!