Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Izraēlas prezidents Reuvens Rivlins (attēlā) trešdien, 5. maijā, valdības veidošanu uzdevis opozīcijā esošās centriskās partijas "Yesh Atid" līderim Jairam Lapidam.

Rivlins par savu lēmumu pavēstīja televīzijas tiešraidē. Viņš visu dienu konsultējās ar visām Izraēlas parlamentā ievēlētajām partijām un pēcpusdienā pavēstīja, ka, viņaprāt, Lapidam ir vislabākās izredzes ieveidot koalīciju.

Lapidam tagad ir četras nedēļas laika vienošanās panākšanai ar potenciālajiem partneriem.

Tomēr politikas vērotāji pieļauj, ka arī viņam varētu neizdoties izveidot valdošo koalīciju un atkal būs jārīko parlamenta ārkārtas vēlēšanas.

Premjerministra Benjamina Netanjahu vadītā labējā partija "Likud" martā notikušajās vēlēšanās ieguva 30 no 120 Kneseta deputātu mandātiem, un līdz ar to tai ir visvairāk vietu parlamentā. Rivlins uzdeva Netanjahu veidot valdību, tomēr noteiktajā 28 dienu laikā premjeram neizdevās izveidot valdošo koalīciju.

23. martā notikušās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas bija jau ceturtās pēdējo divu gadu laikā, taču nevienai no nometnēm atkal neizdevās gūt pārliecinošu vairākumu. Kā iepriekš, spēku samērs starp Netanjahu atbalstītājiem un pretiniekiem faktiski ir vienāds.

Tikmēr Jeruzalemes tiesā turpinās prāva pret korupcijā apsūdzēto Netanjahu. Tā ir pirmā reize Izraēlas vēsturē, kad tiesas priekšā stājies amatā esošs premjers.

71 gadu vecais Netanjahu ir premjerministrs kopš 2009. gada. Viņš bija valdības vadītājs arī no 1996. līdz 1999. gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!