Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izraēlas Augstākā tiesa noraidījusi prasību aizliegt korupcijā apsūdzētajam premjerministram Benjaminam Netanjahu veidot jauno valdību.

Prasību bija iesnieguši pilsoņtiesību aktīvisti - Kustība par kvalitatīvu pārvaldību.

Kustība nedomā padoties un plāno iesniegt prasību vēlreiz, kad būs zināmi oficiālie Izraēlas parlamenta vēlēšanu rezultāti.

Plānots, ka Izraēlas prezidents Reuvens Rivlins oficiālos rezultātus saņems otrdien. Pēc tam viņam būs jāizlemj, kam uzticēt jaunās valdības veidošanu.

Parasti valdības veidošana tiek uzticēta tās partijas līderim, kura izcīnījusi vislielāko balsu skaitu. Šajā gadījumā tas būtu Netanjahu, ja vien Augstākā tiesa neizlems, ka korupcijas apsūdzību dēļ viņam šis uzdevums nevar tikt uzticēts.

Vēlēšanas Izraēlā notika pirmdien, un rezultāti pēc vairāk nekā 99% balsu saskaitīšanas liecina, ka Netanjahu pārstāvētā labējā partija "Likud" izcīnījusi 36 no 120 Kneseta deputātu vietām. Kopā ar sabiedrotajiem "Likud" kontrolēs 58 vietas, kas ir par trim vietām mazāk nekā nepieciešams vairākumam.

Tikmēr Netanjahu galvenā sāncenša bijušā bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieka Benija Ganca pārstāvētā centriskā partija "Zilais un baltas" ieguvusi 33 mandātus.

Tās bija jau trešās vēlēšanas nepilna gada laikā un arī šoreiz nevienam politiskajam blokam nav izdevies iegūt vairākumu.

Netanjahu, kurš premjerministra amatā atradies kopš 2009. gada, ir apsūdzēts korupcijā trīs lietās. Paredzēts, ka 17. martā viņam būs jāstājas tiesas priekšā.

Izraēlas mediji šonedēļ ziņoja, ka opozīcija apsver pieņemt likumu, kas liegtu Netanjahu palikt pie varas.

Bijušā aizsardzības ministra Avigdora Libermana vadītā sekulārā galēji nacionālistiskā partija "Yisrael Beiteinu", kas vēlēšanās, visticamāk, izcīnījusi septiņus mandātus, ceturtdien paziņoja, ka tiks ierosināts likumprojekts, kas aizliegs uzticēt valdības veidošanu parlamenta loceklim, kam izvirzītas oficiālas apsūdzības.

Mediji ziņoja, ka arī "Zilais un baltas" apsver šāda likuma pieņemšanu.

Pašreizējā situācijā izskatās, ka "Zilais un baltas" ar "Yisrael Beiteinu" atbalstu varētu iegūt vairākumu, lai ierosinātu šādu likumprojektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!