Izraēlas un palestīniešu sarunu risinātājiem otrdien - nedēļu pēc tiešo miera sarunu atsākšanas - Jeruzalemē bijusi slepena tikšanās, pavēstīja augsta ranga palestīniešu amatpersona.

"Šodien notika palestīniešu delegācijas, kuru vadīja Saībs Erikāts un Muhameds Štajehs, tikšanās ar Izraēlas delegāciju - [Tieslietu ministri] Cipi Livni un Ichaku Molho," sacīja amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Sarunu detaļas netiek izpaustas. Tas, pēc visa spriežot, notiek saskaņā ar Vašingtonas pagājušajā nedēļā izvirzīto prasību par to, lai medijiem netiktu izpausta nekāda informācija par sarunu saturu.

ASV valsts sekretāra Džona Kerija īpašais sūtnis Mārtins Indiks pirmdien ticies ar palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu, lai pārliecinātu viņu turpināt sarunas, "par spīti tam, ka tiek īstenota kolonistu apmetņu būvniecība, kas ir lielākais šķērslis sarunu turpināšanai", sacīja amatpersona.

Sarunas, kas ir rezultāts intensīvajiem ASV pūliņiem panākt, lai pēc trīs gadu pārtraukuma puses apsēstos pie sarunu galda, pagājušo trešdien notika kādā plašākai sabiedrībai neatklātā vietā Jeruzalemē.

Abass sacīja, ka sarunās apspriesti visi svarīgākie temati, tomēr jelkādas detaļas izpaust atteicās, ievērojot vienošanos par sarunu slepenību.

Sarunu atsākšanu aizēnoja Izraēlas paziņojums par tūkstošiem jaunu ebreju kolonistu mājokļu būvēšanu okupētajās palestīniešu teritorijās.
Izraēla trešdien atbrīvoja 26 palestīniešu cietumniekus, vienlaikus tomēr solot, ka tiks turpināta kolonistu apmetņu būvniecība okupētajās teritorijās.

Telefonsarunā ar Livni ASV valsts sekretārs Kerijs neilgi pirms sarunu sākuma pauda Vašingtonas bažas par Telavivas plāniem turpināt būvniecību kolonistu apmetnēs, sakot, ka tas nesekmēs sarunas ar palestīniešiem.
Erikāts iepriekš tika teicis - kamēr Izraēla turpina kolonistu māju būvniecību okupētajās teritorijās, sarunām nav jēgas. Līdzīgu pārliecību pauda arī Palestīnas atbrīvošanas organizācijas vadības amatpersona Jasers Abd Rabo.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns, pagājušajā nedēļā viesojoties okupētajās palestīniešu teritorijās, sacīja, ka viņu nopietni satrauc Izraēlas kolonistu apmetņu būvniecības aktivitāšu turpināšana Rietumkrastā, ieskaitot Austrumjeruzalemi.

"Kolonistu apmetņu būvniecības aktivitātes padziļina palestīniešu tautas skepsi par izraēliešu puses nopietnību attiecībā uz miera panākšanu," sacīja Bans Gimuns. "Tas galu galā divu valstu atrisinājumu padarīs par neiespējamu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!