Foto: AP/Scanpix/LETA

Izraēlas un palestīniešu konflikta atrisinājums joprojām ir ASV prezidenta Donalda Trampa prioritāte, kaut arī tā neuzskata, ka šis konflikts būtu Tuvo Austrumu nestabilitātes galvenais iemesls, pirmdien sacīja jaunais ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

Runājot Jordānijas galvaspilsētā Ammānā, Pompeo skubināja palestīniešus atgriezties pie miera sarunu galda ar izraēliešiem, norādot, ka ASV ir atvērtas divu valstu atrisinājumam, ko viņš raksturoja kā "iespējamu iznākumu".

Viņš atteicās kritizēt Izraēlas vēršanos pret palestīniešiem, kas Gazas joslā līdzās robežai ar Izraēlu jau mēnesi piedalās protesta akcijās, pieprasot, lai palestīniešu bēgļiem tiktu ļauts atgriezties dzimtajās zemēs, kas tikušas iekļautas Izraēlas teritorijā.

Izraēlas armija nogalinājusi vairākus desmitus protestētāju un vairākus simtus ievainojusi.

Pompeo sacīja, ka ASV "pilnībā atbalsta" Izraēlas tiesības sevi aizstāvēt.

Divu dienu vizītes gaitā Izraēlā un Jordānijā Pompeo ar palestīniešu pārstāvjiem netikās.

Tramps pērn izraisīja palestīniešu un citu Tuvo Austrumu musulmaņu sašutumu, paziņojot, ka ASV atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārcels savu vēstniecību uz turieni.

Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi un Rietumkrastu 1967. gadā, bet starptautiskā sabiedrība šo soli nav atzinusi. Izraēla vēlāk Austrumjeruzalemi anektēja un uzskata, ka visa pilsēta ir tās galvaspilsēta. Palestīnieši vēlas, lai Austrumjeruzaleme kļūst par viņu nākotnes valsts galvaspilsētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!