Foto: AP/Scanpix/LETA

Pirmdien notikušajās Izraēlas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās vadībā izvirzījusies premjerministra Benjamina Netanjahu labējā partija "Likud", liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti.

Vēlēšanu rezultātu paziņošana ir aizkavējusies, ko Centrālā vēlēšana komisija skaidro ar augsto vēlētāju aktivitāti - 71%. Tādēļ vēl neesot paspēts saskaitīt visas balsis.

Sākotnējie rezultāti pēc aptuveni trešdaļas balsu saskaitīšanas liecina, ka "Likud" izcīnījusi 28,72% balsu, bet bijušā bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieka Benija Ganca pārstāvētā centriskā partija "Zilais un baltas" - 23,6%.

Balsotāju aptauju rezultāti, kas tika publiskoti vakar pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas, liecināja, ka "Likud" apsteigusi Ganca vadīto partiju par četriem vai pieciem mandātiem, kas ir daudz vairāk, nekā prognozēja aptaujas pirms vēlēšanām.

Priekšvēlēšanu aptaujas solīja abām partijām gandrīz pilnīgi vienādus rezultātus.

Balsotāju aptauju rezultāti liecina, ka "Likud" un tās sabiedrotās labējās un reliģiskās partijas varētu būt izcīnījušas 59 no 120 vietām parlamentā, par diviem mandātiem atpaliekot no vairākuma.

Taču Netanjahu jau nodēvējis vēlēšanu iznākumu par "milzīgu uzvaru", savukārt Gancs paudis vilšanos un pārmetis politiskajiem oponentiem melu izplatīšanu par viņu. Gancs aizvadīto vēlēšanu kampaņu nodēvēja par netīrāko Izraēlas vēsturē.

Tikmēr Netanjahu, šķiet, ir ceļā uz piekto termiņu premjera amatā, lai gan viņam izvirzītas apsūdzības korupcijā un pavisam drīz būs jāstājas tiesas priekšā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!