Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pieaugot spriedzei izraēliešu un palestīniešu attiecībās, Vācijas ebreju kopiena trešdien pieprasījusi pastiprināt tās aizsardzības pasākumus, jo pie divām sinagogām tikuši aizdedzināti Izraēlas karogi.

Pēc tam, kad Bonnā un Minsterē otrdienas vakarā tika aizdedzināti Izraēlas karogi, policija aizturējuši 16 personas.

Vācijas Centrālās ebreju padomes prezidents Jozefs Šusters apsūdzējis radikālo palestīniešu grupējumu "Hamas" par konflikta eskalāciju, norādot, ka tas sācis izplesties ārpus Tuvo Austrumu reģiona.

"Pret Izraēlu un ebrejiem kopumā tiek vērsts naids un kūdīšana, īpaši sociālajos medijos. Draudi ebreju kopienai pieņemas spēkā," uzsvēris Šusters.

Norādot uz incidentiem Bonnā un Minsterē, viņš uzstājis, ka ebreju iestāžu aizsardzība ir jāpastiprina.

"Mēs sagaidām no vācu tautas solidaritāti ar Izraēlu un ebreju kopienu," piebildis Centrālās ebreju padomes prezidents.

Izraēlas gaisa uzlidojumos trešdien nogalināti vairāki palestīniešu kustības "Hamas" augsta ranga komandieri, tostarp "Hamas" militārais komandieris Gazā, paziņojusi palestīniešu kustība "Hamas".

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, komentējot notikušo, norādīja, ka bija jau brīdinājis, ka palestīniešu kaujinieku dzīvības Gazā ir apdraudētas.

"Tas ir tikai sākums; mēs dosim viņiem triecienus, par kādiem viņi nav pat sapņojuši," sacīja Netanjahu.

Izraēlas drošības aģentūra "Shin Bet" ziņo, ka nogalināto vidū ir viens no četriem augstākajiem "Hamas" kaujiniekiem vārdā Isa, kā arī "Hamas" kiberkomandas vadītājs Džuma Tahle, kas atbildējis arī par raķešu precizitātes uzlabošanu, pētniecības un munīcijas nodaļas vadītājs Džamals Zibde un "Hamas" galvenais ražošanas inženieris Hazems Hatibs.

Nogalināti arī vairāki desmiti citu "Hamas" locekļu no pētniecības un munīcijas nodaļas, kuras ēka iznīcināta.

Gazas kaujinieki kopš pirmdienas izšāvuši vairāk nekā 1000 raķetes, liecina Izraēlas armijas sniegtā informācija. Izraēlas armija tikmēr veikusi simtiem gaisa uzlidojumu islāmistu grupējumiem Gazas joslā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!