Otrdien beidzās starptautiskā AIDS konference Japānā, kuras laikā tika noskaidrots, ka iespējas cīnīties pret AIDS epidēmiju Āzijā strauji samazinās, tāpēc ir jārīkojas ātri.
Āzijā dzīvo vairāk nekā puse visas pasaules iedzīvotāju, un ik dienu no slimības iet bojā 1 500 cilvēku. AIDS ir plaši izplatījies visās Ķīnas provincēs, turklāt Indija pēc AIDS/HIV slimnieku skaita ir otrajā vietā aiz Dienvidāfrikas.

ANO brīdina, ka 12 miljoni cilvēki nākamo piecu gadu laikā varētu inficēties ar HIV, ja netiks ieviestas jaunas preventīvas programmas. Ja rīcība būs pietiekami efektīva, glābt varētu pat pusi no šiem cilvēkiem, raksta Reuters.

Pašlaik Āzijā ar imūndeficīta vīrusu (HIV) ir inficējušies 8,2 miljoni cilvēku, 5,1 miljons no tiem – Indijā. Ķīnas valdība informē, ka šajā valstī ir 840 000 HIV pacienti.

Visā pasaulē ir aptuveni 39 miljoni AIDS slimnieku, tajā skaitā 25 miljoni – Āfrikas dienvidu daļā.

Slimības straujo izplatību Āzijā varētu veicināt prezervatīvu neizmantošana, mazas iespējas pārbaudīties un konstatēt inficēšanos, dzimumu līdztiesības trūkums, narkotiku lietošana un seksuālo pakalpojumu sniegšana par maksu.

Pašlaik valdību piedāvātās programmas sasniedz tikai 19% no seksa biznesā strādājošajiem un 5% no intravenozo narkotiku lietotājiem.

Attīstītās valstīs HIV/AIDS pacientiem ir pieeja medikamentiem, kas aptur slimības attīstību, savukārt attīstības valstīs šāds iespējas lielākajai daļai inficēto nav.

Pasaules Veselības Organizācija bija plānojusi veicināt ārstēšanu, līdz 2005.gada beigām pakļaujot tai trīs miljonus cilvēku, taču pagājušajā nedēļā pārstāvji paziņoja, ka šis mērķis, visticamāk, netiks sasniegts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!