Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas bruņoto spēku pārstāvji paziņoja, ka tās nesen izšautās raķetes bija izmēģinājums iespējamam uzbrukumam Dienvidkorejas un ASV mērķiem, piemēram, gaisa spēku bāzēm un operāciju vadības sistēmām, vēsta medijs "Associated Press" (AP).

Pagājušajā nedēļā Ziemeļkoreja izšāva desmitiem raķešu, kuru dēļ vairākos Dienvidkorejas un Japānas rajonos izsludināja evakuāciju. Ziemeļkorejas rīcība bija reakcija uz ASV un Dienvidkorejas kopīgajām militārajām mācībām, kuras Čenuns uzskatīja par uzbrukuma izmēģinājumu Ziemeļkorejā.

Kims Čenuns, izvēršot šādas militārās mācības, uzsvēra savu apņēmību nepiekāpties savu "sāncenšu" priekšā. Kims savas mācības izmantoja arī kā ieganstu, lai modernizētu savu kodolarsenālu un palielinātu savas iespējas turpmākajos darījumos ar Vašingtonu un Seulu.

ASV un Dienvidkorejas amatpersonas gan norāda, ka turpinās pastiprināt kopīgas apmācības un brīdināja Ziemeļkoreju, ka kodolieroču izmantošana nozīmēs Kima valdīšanas beigas.

Šī gada “Vigilant Storm” gaisa spēku mācības starp ASV un Dienvidkoreju bija vislielākie ikgadējie manevri. Mācībās bija iesaistītas 240 kaujas lidmašīnas, tostarp attīstīti F-35 iznīcinātāji no abām valstīm. Sākotnēji sabiedrotajiem bija paredzēts veikt mācības uz piecām dienām, taču mācības tika pagarinātas vēl par vienu dienu, reaģējot uz Ziemeļkorejas raķešu izmēģinājumiem.

Ziemeļkorejas bruņotie spēki apgalvojuši, ka tie veikuši arī svarīgu ballistiskās raķetes izmēģinājumu ar īpašu funkcionālo kaujas galviņu, kuras uzdevums ir “paralizēt ienaidnieka operāciju vadības sistēmu”. Tas varētu nozīmēt elektromagnētiskā impulsa uzbrukumu simulāciju, bet daži novērotāji šaubās, vai Ziemeļkoreja ir apguvusi galvenās tehnoloģijas, lai iegūtu šādas uzbrukuma spējas.

Dienvidkorejas un ASV amatpersonas ir nemainīgi organizējušas kopīgas apmācības,un sabiedrotajām valstīm nav nodoma iebrukt Ziemeļkorejas teritorijā, raksta AP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!