Karti, kurā attēlots, kā pasaule varētu izskatīties, kad globālās sasilšanas dēļ būs izkusis viss uz mūsu planētas esošais ledus, izveidojis žurnāls "National Geographic". Latvijas iedzīvotājiem prognozētās teritorijas izmaiņas nav iepriecinošas.

Uz Zemes esošie ledāji un pastāvīgā sniega sega satur aptuveni 24 miljonus kubikkilometru ūdens. Šim ledum un sniegam pilnībā izkūstot, ūdens līmenis pasaules okeānā pieaugtu par gandrīz 70 metriem, uzskata zinātnieki. 

"National Geographic" izveidotajā kartē redzams, kā, ūdens līmenim pieaugot, mainīsies kontinentu krasta līnija. Globālajai sasilšanai turpinoties, viss pasaules ledus izkusīs aptuveni pēc 5000 gadiem, prognozē zinātnieki. Tomēr piekrastē dzīvojošie cilvēki izmaiņas varētu sajust daudz agrāk.

Sliktākā scenārija gadījumā Eiropā no kartes būs pazudusi Londona, Venēcija, pilnībā zem ūdens būs Nīderlande un gandrīz visa Dānija. Jūra savā varā sagrābs arī pamatīgu daļu Latvijas, aprijot Rīgu un atdalot ar ūdeni atlikušo Kurzemes un Vidzemes daļu, liecina karte.

Ziemeļamerikā Sanfarncisko pakalni būs pārvērtušies par salām, bet Dienvidamerikas Amazones baseins kļūs par Atlantijas okeāna līci.

Āfrika zaudēs salīdzinoši mazāku savas teritorijas daļu, piemēram, pazudīs Kaira, bet pieaugušo gaisa temperatūru dēļ liela daļa kontinenta varētu kļūt neapdzīvojama.

Āzijā pilnībā pazudīs Bangladeša, bet Ķīna zaudēs teritorijas, kuras apdzīvo 600 miljoni cilvēku, kalkulē žurnāls. Austrālija iegūs iekšzemes jūru, bet zaudēs lielu daļu šaurās piekrastes līniju, kur mitinās četri no katriem pieciem austrāliešiem.

"National Geographic" karti ar pasauli bez ledus un sniega var apskatīt šeit

Tikmēr globālās sasilšanas, kas pasaules karti varētu pārveidot līdz "National Geographic" attēlotajam, galvenais iemesls ir cilvēka darbība, uzskata ANO. Sīkāk par to var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!