Foto: AFP/Scanpix

Lidojumu novērošanas sistēmas portāls "Flight Radar 24" publicējis datus par pēdējām Krievijas pasažieru lidmašīnas lidojuma sekundēm, pirms tā 31. oktobrī ar 224 cilvēkiem uz klāja avarēja Ēģiptes Sīnāja pussalā.

Atšifrējot vēl neapstrādātus lidmašīnas datus, ko lidaparāti automātiski nosūta uz gaisa satiksmes kontroles centriem, "Flight Radar 24" konstatējis, ka problēmas "Airbus A-321" gaisa kuģim sākušās no 4:13:14 UTC (universālais koordinētais laiks; pēc vietējā laika 6:13:14).

Lidaparāts pēc pacelšanās bija sasniedzis aptuveni 10 kilometru augstumu un virzījies ar ātrumu aptuveni 175 metri sekundē, taču pēkšņi sācis zaudēt ātrumu par 100 metriem minūtē, raksta Krievijas TV kanāls RBK.

Vēl pēc sekundes lidmašīna sākusi zaudēt augstumu ar ātrumu līdz kilometram minūtē, bet 4:13:16 – par 1,7 kilometriem minūtē, pēc tam jau par 2,5 kilometriem minūtē.

Vēl nav skaidrs, kāpēc, bet jau pēc dažām sekundes simtdaļām (4:13:19) laineris ievērojami samazinājis krišanas ātrumu, taču 4:13:22 atkal strauji samazinājis augstumu.

4:13:24 krišanas ātrums atkal samazinājies, bet pēc četrām sekundēm lidmašīna atkal strauji devusies lejā.

Pēdējie dati no gaisa kuģa saņemti 4:13:31, pēc tam lidojumam sekots tikai pēc GPS ierīču informācijas. Pēdējais signāls no lidmašīnas saņemts pēc astoņām sekundēm.

Vēstīts, ka pilota kabīnes balss ierakstītāja datu provizoriskā analīze liecinot, ka piloti sarunās nav pieminējuši nekādas tehniskas problēmas.

Krievijas speciālisti uzskata, ka lidmašīnas nogāšanos izraisīja salona sprādzienveida dehermetizācija, kā iemesls vēl ir jānoskaidro. Pēc viņu teiktā, uz to norāda atlūzu nogāšanās vairāk nekā 30 kvadrātkilometru platībā. Turklāt par to, ka lidmašīnā noticis kaut kas negaidīts, liecina fakts, ka apkalpe nav raidījusi nelaimes signālu.

Tikmēr Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi un citas amatpersonas ir noraidījušas, ka lidmašīnu notriecis teroristu grupējums "Islāma valsts", kurš neilgi pēc katastrofas uzņēmās atbildību par notikušo.

Lidsabiedrības "Kogalimavia" laineris "Airbus A-321" avarēja sestdien ceļā no Ēģiptes Šarm eš Šeihas kūrortpilsētas uz Sanktpēterburgu. Dzīvību zaudēja visi 224 cilvēki, kas atradās lidmašīnā.

Dienu pirms tam lidmašīnas operatorkompānija noraidīja iespēju, ka lidaparāta avārijas iemesli varētu būt tehniskas problēmas.

Aviokatastrofu debesīs virs Ēģiptes Sīnāja pussalas varēja izraisīt neliela bumba, turbīnas izjukšana vai arī noguruma plaisas, atsaucoties uz Krievijas ekspertu vērtējumu, svētdien ziņoja laikraksts "Kommersant".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!