Foto: Kadrs no video
Baltkrievijas Valsts drošības komiteja (VDK) otrdien publiskoja video no kādas reida Minskā, kura laikā nāvējoši ievainots dienesta darbinieks, tomēr neatkarīgie mediji un vērotāji ir skeptiski par video autentiskumu un pieļauj, ka tas ir inscenēts.

Kā ziņoja VDK, darbinieki veikuši pārbaudes adresēs, kurās "var atrasties ar teroristisko darbību saistītas personas". Drošībnieki uzlauza dzīvokļa durvis, bet tajā esošais vīrietis atklājis uguni, vienu no likumsargiem nāvējoši ievainojot.

"Noziedznieks tika iznīcināts ar atbildes uguni. Darbinieks no gūtajiem ievainojumiem mira," informēja VDK.

Neatkarīgajos medijos jau drīz pēc notikušās tika paustas aizdomas, ka video ir inscenēts. Tādu viedokli "Radio Svoboda" pauž arī bijušais Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas darbinieks apakšpulkvedis Aleksandrs Azarovs, kurš tagad pārstāv no dienesta aizgājušo baltkrievu drošībnieku organizāciju BYPOL.

"Ļoti daudz nepilnību un darbinieki rīkojas ne tā, kā tās būtu jādara braucot pie terorista," viņš skaidro tiešsaistes intervijā medijam.

Ja drošībnieki dodas aizturēt bīstamu noziedznieki, kā tas bija minēts VDK paziņojumā, darbiniekiem kā minimums bija jābūt speciālā ekipējumā – bruņuvestēs, aizsargķiverēs, ar vairogiem, uzsver Azarovs.

Taču video redzamie drošībnieki ģērbti parastā civilā apģērbā un no ekipējuma redzamas tikai pistoles. Spriežot pēc ieročiem, tie varētu būt VDK specvienības "Alfa" darbinieki, jo parastiem VDK un Iekšlietu ministrijas darbiniekiem tādu pistoļu nav, viņš skaidro.

Vēl viens faktors, kas rosina vērotāju aizdomas – šāvēja medību ierocis bijis oficiāli reģistrēts, tātad, drošības dienesti nevarēja nezināt par tā esamību. Turklāt Baltkrievijas režīma kontrolētas TV sižetā tika ziņots, ka vīrietis sava ieroča bildes pirms tam publicējis arī sociālajos tīklos.

BYPOL video parādījuši daudziem bijušajiem specvienību pārstāvjiem un tie visi bijuši vienisprātis, ka video ir inscenēts. "Tas ir nereāls, tas izskatās kā filmā," komentē Azarovs.

Piemēram, video nav redzams vīrieša ķermenis, pēc apšaudes nav bojāts fonā redzamais skapis. Savukārt aizkari pie loga vienā kadrā ir ciet, bet citā jau vaļā, kas var liecināt par filmēšanu dažādos laikos.

Azarovs vērš uzmanību arī uz niansi, ka pilsonis ar ieroci ir parādīts, taču šāviena brīdī nezin kāpēc ir cits kadrējums un tiek rādīts tikai ieroča stobrs un nav redzams, kurš to šauj. "Tur viennozīmīgi redzam montāža," teic Azarovs.

Tāpat viņš vērš uzmanību uz epizodi, kur VDK darbinieki skrien iekšā – šāviena troksnis nav dzirdams. Pat Baltkrievijas Izmeklēšanas komitejā ne visi tic, ka šis incidents ir pilnībā īsts, piebilst BYPOL pārstāvis.

Azarovs stāsta, ka video publicēts ļoti drīz pēc incidenta. Pēc BYPOL rīcībā esošās informācijas drošības iestādēs ir reģistrēts izsaukums ar durvju laušanu šajā adresē.

"Tam acīmredzami bija kāds mērķis. Varbūt attaisnot savas nākamās darbības, piemēram, tuvākajā laikā sākt ieroču izņemšanu pilsoņiem," spriež Azarovs. Viņš arī atzīmē, ka nav pilnībā skaidrs, vai kāds incidentā patiešām ir nošauts.

Varasiestādes neatklāja sava nogalinātā darbinieka identitāti. Video dzirdams, kā kolēģi viņu sauc par "Dimku" un saka: "Nirvana ievainots". Baltkrievijas Aizsardzības ministrija un Ārkārtas situāciju ministrija publicējusi līdzjūtību bojāgājušā kolēģiem un tuviniekiem, viņa vārdu un amatu nenorādot. Savukārt režīmam draudzīgos "Telegram" kanālos viņš tiek saukts par "virsnieku". Vēlāk Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka bojāgājušais VDK darbinieks ir dzimis 1990. gadā, viņam palikusi sieva un mazgadīgs bērns.

Savukārt dzīvoklī esošo vīrieti mediji identificējuši kā IT kompānijas "EPAM Systems" darbinieku Andreju Zelceru. Ar viņa radiniekiem medijiem līdz šim nav izdevies sazināties. Savukārt Zelcera sieva ir aizturēta, atsaucoties uz viņas māti, ziņoja "Naša Ņiva".

Baltkrievijā kopš 2020. gada augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti tiek uzskatīti par falsificētiem, notiek asa vēršanās pret jebkādu opozīciju Aleksandra Lukašenko režīmam. Protestu dalībnieki un aktīvisti tostarp tiek apsūdzēti par "ekstrēmistiskām" un "teroristiskām" darbībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!