Saharova balvas trīs finālisti šogad ir Salihs Mahmuds Osmans, Anna Poļitkovska, kā arī Dzena Dziņjaņa un Hu Dzja — par šīm personībām pirmdien kopīgā sanāksmē vienojās Eiropas Parlamenta Ārlietu komiteja, Attīstības komiteja un Cilvēktiesību apakškomiteja, informē Eiropas parlamenta preses dienestā.
Salihs Mahmuds Osmans ir cilvēktiesību advokāts Sudānā. Osmans sadarbojas ar Sudānas Organizāciju pret spīdzināšanu, sniedzot bezmaksas juridisku palīdzību cilvēktiesību pārkāpumu upuriem un Sudānas pilsoņu karā cietušajiem.

Krievijas žurnāliste un cilvēktiesību aktīviste Anna Poļitkovska izvirzīta pēcnāves apbalvojumam. Poļitkovska, kas bija pazīstama kā Čečenijas kara kritiķe, tika nošauta 2006. gada 7. oktobrī.

Dzena Dziņjaņa un Hu Dzja ir cilvēktiesību aizstāvji Ķīnā. Dziņjaņa ir disidente, kas ar bloga starpniecību izplata informāciju par cilvēktiesību pārkāpumiem Ķīnā. Viņas vīrs Dzja ir AIDS apkarošanas un vides aktīvists.

Eiropas Parlamenta Saharova Balva, kas nosaukta padomju disidenta Andreja Saharova vārdā, kopš 1988. gada ik gadu tiek piešķirta personām vai organizācijām, kas devušas būtisku ieguldījumu cīņā par cilvēktiesībām un demokrātiju. Balvu pasniedz kopā ar naudas prēmiju 50 000 eiro vērtībā.

Laureātu izraudzīsies Priekšsēdētāju konference (Parlamenta politisko grupu priekšsēdētāji) 25. oktobrī. Balvu pasniegs svinīgā sēdē Parlamenta plenārsesijā 11. decembrī Strasbūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!