Foto: AP/Scanpix/LETA

Lietuva varētu pārskatīt attiecības ar Minsku un atteikties no to padziļināšanas, ja Baltkrievijas vadība centīsies turēties pie varas, vajājot savus oponentus, ceturtdien paziņojis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

Runādams preses konferencē, Nausēda atgādinājis, ka pirms gada, viņam stājoties prezidenta amatā, Lietuva pieņēma lēmumu atsākt dialogu ar Baltkrieviju un šis lēmums atbilst gan ASV, gan Eiropas Savienības politikas tendencēm. Taču Lietuvas politika attiecībā uz kaimiņvalsti, pēc Nausēdas teiktā, ir selektīva un tajā novilktas sarkanās līnijas attiecībā uz Astravjecas atomelektrostacijas (AES) drošību un cilvēktiesībām.

"Mēs mēģinām palīdzēt Baltkrievijai iegūt lielāku neatkarību, suverenitāti, ja viņi tiešām no sirds to vēlas. Domāju, ka tādai politikai ir jēga, bet tam vajadzīga viena lieta - šīs sarkanās līnijas pārkāpt nedrīkst," uzsvēris prezidents.

"Ja izrādīsies, ka Baltkrievijas vadība cenšas paturēt savu mandātu par katru cenu, mīdot kājām cilvēktiesības un ar dažādiem ieganstiem atklāti vajājot politiskos oponentus, tad nāksies konstatēt, ka situācija ir tāda, kāda ir, un pateikt, ka mums tas nav pieņemami un ka mums nav nedz morālu, nedz citādu tiesību padziļināt sadarbību ar tādu valsti," viņš piebildis.

Jau ziņots, ka pēdējo nedēļu laikā Baltkrievijā aizturēti daudzi prezidenta Aleksandra Lukašenko kritiķi un konkurenti un sabiedrībā pazīstami opozīcijas pārstāvji saskārušies ar nopietniem šķēršļiem, gribēdami balotēties 9.augustā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Viens no iespējamajiem nopietnajiem Lukašenko sāncenšiem - baņķieris Viktors Babariko - jūnijā tika aizturēts aizdomās par naudas atmazgāšanu, un Lukašenko pēc tam paziņoja, ka viņa valdība izjaukusi "ārēju spēku" plānotu tautas sacelšanos Baltkrievijā.

Tikmēr populārais blogeris Sergejs Tihanovskis ir apcietināts saistībā ar apsūdzībām par uzbrukumu policistam, un viņam draud trīs gadu cietumsods, bet viņa dzīvesbiedre Svetlana, kas arī izvirzījusi savu kandidatūru prezidenta amatam, savu kampaņu apturējusi.

Starptautiskā cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" atzinusi Viktoru Babariko, Sergeju Tihanovski un virkni viņu domubiedru un jau agrāk apcietinātu blogeru par sirdsapziņas cietumniekiem.

Lietuva arī uzskata, ka Baltkrievija nav ievērojusi drošības prasības, netālu no Lietuvas robežas uzceļot Astravjecas AES. Pirms gada, kad Nausēda kļuva par prezidentu, Lietuva izteica apņemšanos atsākt dialogu ar Baltkrieviju.

Šā gada februārī Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs apmeklēja Minsku, bet aprīlī Nausēdam bija videosaruna ar Lukašenko, kurā viņš piedāvāja palīdzēt Baltkrievijai ar medicīnas preču piegādēm, bet vienlaikus pauda dziļas bažas par Astravjecas AES drošību un solīja Baltkrievijai palīdzību tās energoapgādes avotu dažādošanā. Tā bija pirmā saruna starp Lietuvas un Baltkrievijas prezidentiem desmit gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!