Foto: AFP/Scanpix/LETA
Uz dažādu ģeopolitisko aktualitāšu fona ar karu Ukrainā, pavērsieniem Sīrijas pilsoņu karā, kas nostiprina Krievijas ietekmi šajā valstī, ir pienācis laiks atkal pastiprinātu uzmanību pievērst Baltkrievijai. Kā uzskata politiskais analītiķis Braiens Vitmors, ja Rietumi neko nedarīs, varam attapties ar Krievijas karavīriem pie trīs NATO valstu robežām ar Baltkrieviju.

Ar Vašingtonā bāzētā Eiropas Politikas analīzes centra (CEPA) Krievijas programmas vadītāju Vitmoru, kurš pēdējā laikā ir brīdinājis par iespējamiem pavērsieniem Baltkrievijas politikā, "Delfi" sarunājās "Rīgas konferences 2019" laikā.

Kopš Kremļa saimnieka Putina pārvēlēšanas amatā uz jaunu pilnvaru termiņu politiskajā vidē atgriezušās runas par dziļāku Baltkrievijas un Krievijas integrāciju – tā saukto "vienotās valsts" veidošanu. Jautāju ekspertam, cik šāds scenārijs tuvākajā laikā ir reāls.

"Krievija pavisam noteikti tagad uz to spiež," viņš norāda. Bet ir jāsaprot, ka no Maskavas un Minskas skatpunkta attiecības starp abām valstīm izskatās dažādi.

"Lukašenko šīs attiecības redz kā darījumu – tu viņam maksā un viņš ir tavs sabiedrotais. Bet no Maskavas Putinam tas izskatās imperiāli – viņš ir imperators un Lukašenko ir vasalis. Par spīti šim dažādajam attiecību redzējumam, tām ir izdevies izdzīvot visus šos gadus, bet tagad tas ir nonācis punktā, kur Putins vēlas mainīt spēles noteikumus," pauž Vitmors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!