Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja, tuvojoties otrdien parlamentā gaidāmajam izšķirošajam balsojumam, pirmdien mudinās likumdevējus apstiprināt "Brexit" vienošanos, brīdinot - pretējā gadījumā jārēķinās ar risku, ka "Brexit" nenotiks.

Likumdevējiem ir pienākums īstenot 2016.gada referenduma rezultātus par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), uzrunājot strādniekus fabrikā Stokā pie Trentas, kas atrodas "Brexit" atbalstītāju reģionā, sacīs premjere.

"Ja vairākums būtu atbalstījis palikšanu, Apvienotā Karaliste turpinātu būt ES dalībvalsts," teikts runas fragmentos, kas medijiem nodoti vēl pirms premjeres uzstāšanās.

"Nav šaubu, ka turpinātos arī domstarpības, bet vairums cilvēku neiestātos par to, ka mums par spīti balsojumam par labu palikšanai ES būtu jāpamet vai ka pie šī jautājuma būtu jāatgriežas vēl vienā referendumā," gatavojas uzsvērt premjere.

Neraugoties uz Mejas brīdinājumiem, tiek prognozēts, ka otrdien premjeri parlamentā gaida sakāve, tā kā viņas likumprojekts nav populārs nedz "Brexit" atbalstītāju, nedz pretinieku likumdevēju rindās.

Pagājušajā nedēļā parlaments nobalsoja, ka Lielbritānija nevar izstāties no ES bez vienošanās, kā arī uzdeva Mejai nākt klajā ar alternatīvu priekšlikumu trīs dienu laikā, ja viņas vienošanās tiks noraidīta.

Meja pirmdienas runā brīdinās, ka līdz ar viņas "Brexit" vienošanās noraidīšanu debašu līmenis vēl vairāk kritīsies, turklāt vilšanās vēlētājos vērsīsies plašumā.

"Es aicinu parlamenta locekļus apsvērt - kādas būs viņu rīcības sekas attiecībā uz britu tautas ticību demokrātijai."

"Kā būtu, ja mēs nonāktu situācijā, kad parlaments mēģina panākt Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES pretēji tam, ka būtu nobalsots par palikšanu?"

Premjere centīsies saistīt iespējamo sakāvi ar "Brexit" pretiniekiem likumdevēju rindās, sakot, ka “Vestminsterā ir daži, kas vēlas "Brexit" atlikt vai pat apturēt, un kas izmanto katru iespēju, kāda vien ir viņu rīcībā, lai to panāktu."

"Tautas ticībai demokrātiskajam procesam un viņu politiķiem tiks nodarīts katastrofāls kaitējums," brīdinās Meja. "Mums ir pienākums īstenot referenduma rezultātus."

Neraugoties uz Mejas koncentrēšanos uz proeiropeiskajiem deputātiem, viņas lielākais izaicinājums ir stingrā kursa breksiteri pašas partijā. Viņu opozīcija pret pārlieku maigo, kā viņi skaidro, "Brexit" vienošanos apdraud jau no paša sākuma.

2016.gada jūnijā referendumā Lielbritānijā 52% dalībnieku nobalsoja par valsts izstāšanos no ES, bet 48% - par palikšanu blokā. Tāpēc paredzēts, ka Lielbritānija atstās bloku šogad 29.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!