Foto: AFP/Scanpix/LETA

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomei būtu jāapsver soda sankciju piemērošana, ieroču embargo un ceļošanas aizliegumi Mjanmai, pamatojoties uz tur notikušo militāro apvērsumu, piektdien paudis ANO cilvēktiesību izmeklētājs Dienvidaustrumāzijas valstī.

Tomass Endrjūss sacīja, ka ANO dalībvalstīm būtu nepieciešams piemērot divpusējās sankcijas un ieroču embargo, un jānodrošina, ka visa veida palīdzība, kas tiek sniegta, nonāk pie palīdzības grupām nevis huntas.

Ir arvien vairāk fotogrāfisku pierādījumu un ziņojumu par to, ka Mjanmas drošības spēki ir atklājuši uguni pret protestētājiem un šāda rīcība pārkāpj visas starptautiskās tiesības, viņš uzsvēra savā paziņojumā.

Pēc Lielbritānijas un Eiropas Savienības (ES) lūguma 47 dalībvalstis pulcējas Ženēvā, lai noturētu īpašu sesiju, kurā tiks izskatīta rezolūcija ar aicinājumu atbrīvot no amata gāzto Mjanmas līderi Aunu Sanu Su Či, ziņo aģentūra “Reuters”.

Vairāk kā 350 politisko un valsts amatpersonu, aktīvistu un civiliedzīvotāju, tajā skaitā žurnālistu, mūku un studentu, atrodas apcietinājumā un daudzos no šiem gadījumiem izvirzītās kriminālapsūdzības ir šaubīgas un nepamatotas.

Mjanmas vēstnieks ANO apstiprināja, ka Mjanma turpinās sadarbību ar ANO un Dienvidaustrumāzijas valstu asociāciju (ASEAN) un atbalstīs starptautiskos cilvēktiesību līgumus. “Mēs nevēlamies apturēt valsts pāreju uz demokrātiju”, sacīja vēstnieks.

Februāra sākumā armija pārņēma varu Mjanmā, pasludinot ārkārtas stāvokli valstī, kā arī aizturot vairākas amatpersonas. Starp aizturētajiem ir arī faktiskā politiskā līdere Auna Sana Su Či. Bruņotie spēki apgalvo, ka pērnā gada novembrī notikušajās vēlēšanās, kurās uzvarēja valdošā partija Nacionālā Demokrātijas līga (NLD), notikusi krāpšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!