Krievijas liberālās partijas "Jabloko" politiķi pauduši bažas par krieviski runājošo iedzīvotāju stāvokli Latvijā un aicinājuši Krievijas vadību nekavējoties veikt pasākumus, lai mainītu situāciju.
Krievijas Valsts domes NVS lietu un sakaru ar tautiešiem ārzemēs

komitejas priekšsēdētāja vietnieks Vjačeslavs Igrunovs otrdien preses konferencē Maskavā norādīja uz gaidāmo pāreju uz latviešu mācībvalodu Latvijas mazākumtautību skolās. "Pat mazākumtautību skolās pasniegt krievu valodā varēs tikai līdz 40 procentiem priekšmetu," sacīja Igrunovs.

Tādēļ "divvalodības vietā krievu jaunieši Latvijā nonāks pie pusvalodības. Tas ir, viņi runās nepareizi gan latviski, gan krieviski, un nevarēs iegūt augstāko izglītību ne tikai Latvijā, bet arī Krievijā", apgalvoja partijas "Jabloko" politiķis. Igrunovs pauda neapmierinātību ar to, ka daudziem Latvijas iedzīvotājiem nav pilsonības. "Pie pašreizējiem [naturalizācijas] tempiem būs nepieciešami apmēram simt gadu, lai visi Latvijas nepilsoņi kļūtu par šīs valsts pilsoņiem," lēsa Krievijas domes deputāts.

Savukārt partijas "Jabloko" Maskavas nodaļas priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Babuškins ierosināja piešķirt daļu Krievijas budžeta līdzekļu skolu ar krievu mācībvalodu, augstākās izglītības iestāžu un bibliotēku atbalstam Latvijā.

Babuškins arī ierosināja ieviest cilvēktiesību monitoringu Latvijā Krievijas Ārlietu ministrijas līmenī un nodibināt kontaktus starp Krievijas vadību un Latvijas krieviski runājošajiem iedzīvotājiem.

Viņš izteica neapmierinātību ar īpašumtiesību situāciju Latvijā. "Šajā republikā, tāpat kā agrāk, pastāv prakse atdot dzīvokļus tiem, kuriem tie piederēja līdz Latvijas iestājai PSRS," sacīja Babuškins.

Turklāt abi partijas "Jabloko" pārstāvji izteica bažas par tiesas procesiem pret tiem Latvijā dzīvojošajiem padomju iestāžu veterāniem, kuri tagad tiek tiesāti par Otrā pasaules kara laikā pastrādātajiem noziegumiem pret civiliedzīvotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!