Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas liberālās opozīcijas partijas "Jabloko" dibinātājs Grigorijs Javļinskis svētdien izvirzīts par partijas kandidātu martā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

Javļinska izvirzīšanu par partijas kandidātu Krievijas prezidenta vēlēšanās atbalstīja 106 kongresa delegāti. Vēl trīs delegāti atbalstīja aktiera Viktora Balabanova izvirzīšanu.

Javļinskis piedalījās "Jabloko" dibināšanā un to vadīja 15 gadus līdz 2008.gadā viņš atkāpās no partijas priekšsēdētāja amata.

"Jabloko" bija pārstāvēta Krievijas parlamenta apakšpalātā Valsts domē no 1993. līdz 2003.gadam un bija viens no vadošajiem liberālās opozīcijas spēkiem. Valsts domes vēlēšanās 2003.gadā un 2007.gada decembrī šī partija nepārvarēja septiņu procentu barjeru, lai iekļūtu Valsts domē. Arī 4.decembrī notikušajās Valsts domes vēlēšanās "Jabloko" ieguvusi vien 3,3% balsu.

Javļinskis un viņa brīvā tirgus idejas bija populāras Krievijā deviņdesmito gadu sākumā Borisa Jeļcina prezidentūras laikā, tomēr viņš zaudēja prezidenta vēlēšanās 1996. un 2000.gadā un "Jabloko" ietekme samazinājās Vladimira Putina prezidentūras laikā.

Prezidenta vēlēšanas notiks 4.martā, un pēc tām prezidenta krēslā iecerējis atgriezties premjerministrs Vladimirs Putins, kura kandidatūru izvirzījusi valdošā partija "Vienotā Krievija".

Liberāldemokrātiskā partija par kandidātu prezidenta amatam izvirzījusi savu līderi Vladimiru Žirinovski, bet partija "Taisnīgā Krievija" - savu faktisko līderi Sergeju Mironovu. Savukārt Krievijas Federācijas Komunistiskā partija par savu kandidātu martā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās izvirzīja partijas līderi Genadiju Zjuganovu. Par nodomu kandidēt prezidenta vēlēšanās paziņojis arī miljardieris Mihails Prohorovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!