Petro Porošenko bloks "Solidaritāte" no savas parlamenta frakcijas izslēdzis deputātu Oļegu Barnu, kurš piektdien no tribīnes ar varu nonesa Ukrainas premjerministru Arsēniju Jaceņuku.

Barna, kurš vāc parakstus par neuzticības izteikšanu Jaceņuka vadītajai valdībai, pasniedza premjeram rožu pušķi, pacēla un aiznesa politiķi prom no tribīnes.

Tas izraisīja nekārtības un kautiņu, jo palīgā premjeram steidzās viņa pārstāvētās Tautas frontes deputāti. Tūlīt pēc incidenta "Solidaritātes" frakcijas vadītājs Jurijs Lucenko atvainojās par notikušo.

Ukrainas prezidenta pārstāvētā partija Petro Porošenko bloks "Solidaritēte" pēc notikušā paziņoja, ka izslēdz Barnu no savas parlamenta frakcijas.

Kā aģentūrai UNIAN atklājis frakcijas preses sekretārs Tarass Pastušenko, lēmums pieņemts ar "nospiedošu balsu vairākumu".

Tikmēr pats Barna Augstākās radas komitejas sēdē, kur tika spriests par viņa rīcību, paziņojis, ka pirms piecām minūtēm ir izstājies no frakcijas.

Barna savu uzvedību skaidro ar pārliecību, ka Jaceņukam no amata ir jāatkāpjas.

"Rīcība, iespējams, nav eiropeiska, bet ar citām metodēm šo ļaun… Tāpēc, ka, ja Jaceņuks neaizies, es ļoti baidos, ka viņu iznesīs ļaudis," Barnas paskaidrojumu citē UNIAN.

"Premjeram, kura politiskā spēka reitings pusgada laikā nokrīt līdz nullei, būtu pašam automātiski jāatkāpjas. Premjeram, kurš nav pildījis vienošanās, ir jāatkāpjas," pamato Barna.

Deputāts arī pauda neapmierinātību ar kolēģiem, kuri kritizējot Jaceņuku, bet jau divas nedēļas nevarot izlemt, vai parakstīties par demisijas pieprasīšanu.

Kautiņi Ukrainas parlamentā ir notikuši arī iepriekš.

Jaceņuka partija Tautas fronte tika izveidota pirms 2014. gada parlamenta vēlēšanām un spēja iegūt vislielāko vēlētāju atbalstu – 22,14% balsu.

Jaceņukam kā premjeram valsti nācās vadīt trauksmainā laikā, kad Krievija ir okupējusi Krimas pussalu, notiek karš ar prokremliskajiem separātistiem un valsts atrodas neapskaužamā ekonomiskā situācijā.

2015. gada oktobrī, kad Ukrainā notika pašvaldību vēlēšanas, Tautas frontes popularitāte bija krietni nokritusies un partija pat nepiedalījās vēlēšanās. Tās atbalsts bija tikai ap vienu procentu.

Jaceņuka darbība ļoti sarežģītos apstākļos ir uzskatāma par veiksmīgu, UNIAN skaidro socioloģiskā dienesta "Ukrainas barometrs" eksperts Viktors Neboženko.

Viņš gan cīnās ar Krievijas enerģētikas gigantu "Gazprom", gan ir spējis paglābt valsti no defolta, skaidro eksperts, norādot, ka pēc tam par to "visi ātri aizmirsa".

Eksperts arī brīdina, ka jebkurš cits premjera kandidāts, kas šajos apstākļos mēģinātu pārņemt valsts vadību, jau nākamajā dienā saskartos ar tādu pašu kritiku, kāda tagad ir vērsta pret Jaceņuku.

Neboženko uzskata, ka Jaceņuks ir piemērots premjers, bet runas par viņa valdības gāšanu ir politiskās spēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!