Foto: AP/Scanpix

Ukrainas premjerministrs Arsenijs Jaceņuks piektdien asi kritizēja valsts prezidentu Petro Porošenko un viņa atbalstītājus, apsūdzot viņus par reformu centienu graušanu.

Intervijā Vācijas laikrakstam "Frankfurter Allgemeine Zeitung" Jaceņuks arī brīdināja, ka viņa valdības krišana var apdraudēt Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevuma saņemšanu.

"Es saku prezidentam: "Ja jūs vairs mani nevēlaties, jums ir jāveido jauna valdība. Jūs nespēsiet to izdarīt, tādēļ jums būs jārīko pirmstermiņa vēlēšanas,"" viņš sacīja.

"Pa to laiku nebūs neviena, kas spēs panākt būtisko aizdevuma vienošanos ar SVF," uzsvēra 41 gadu vecais premjerministrs.

Jaceņuks vērsa uzmanību, ka viņš ir "samaksājis augstu cenu", īstenojot reformas, kuras bija domātas, lai "glābtu valsts budžetu".

"Man daudz svarīgāk ir saglabāt vienotību, nevis nopelnīt pāris popularitātes punktus," viņš paziņoja.

Premjerministrs kritizēja Porošenko partiju "Soļidarnist" ("Solidaritāte"), sakot, ka vairums tās deputātu Ukrainas parlamentā atbalstīja neuzticības izteikšanu Jaceņukam un "tādā veidā viņi centās bloķēt mūsu reformas".

Jau vēstīts, ka Jaceņuks pagājušajā nedēļā izturēja parlamenta uzticības balsojumu, kas tika sarīkots tikai dažas stundas pēc tam, kad Porošenko pieprasīja viņa atkāpšanos.

Viņa vadīto valdību pēc tam pameta divas no piecām tajā pārstāvētajām partijām.

Abu politiķu nesaskaņas ir raisījušas bažas par Ukrainas iespējam saņemt palīdzību no 17,5 miljardu dolāru (15,9 miljardu eiro) vērtā SVF plāna.

SVF izpilddirektore Kristīne Lagarda februāra sākumā brīdināja, ka aizdevuma programma nevar turpināties bez nopietniem Ukrainas ekonomikas restrukturizācijas un pretkorupcijas pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!