Pienāks laiks, kad Ukraina atgūs Krimu atpakaļ, šādu pārliecību intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pauda Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

"Mums bija tikšanās četriem premjerministriem – Baltijas valstu un Ukrainas. Un es izteicu stingrā nostājā un stingrā valodā: neviens nekad neatzīs par legālu Krimas nelegālo aneksiju," uzsvēra Jaceņuks. Vienlaikus viņš atzina, ka Krima ir ļoti sarežģīts gadījums.

Viņš arī teica, ka Ukraina ir gatava noturēt brīvas un godīgas vēlēšanas Doņeckā un Luhanskā, bet nekad nepieļaus ideju legalizēt Krievijas vadītus teroristus ar tā saucamajām Krievijas tipa vēlēšanām.

Ukrainas premjers arī uzskata, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins nav zaudējis savu sākotnējo mērķi un grib pārņemt visu Ukrainu. Bet virknē lietu viņš ir izgāzies.

"Pirmkārt, viņš cieta sakāvi, kad Ukrainā tika noturētas brīvas un godīgas prezidenta vēlēšanas. Turklāt tikai vienā raundā. Viņš izgāzās, kad Ukraina noturēja brīvas un godīgas parlamenta vēlēšanas. Viņš izgāzās, kad Ukraina parādīja īstu veiksmes stāstu ar reformu plānu ekonomikas pārmaiņām, finanšu sektoram. Viņš izgāzās, jo gaidīja Ukrainas bankrotu laikā, kad Ukraina īstenoja veiksmīgi šo pārstrukturēšanu. Viņam nesanāca arī ar militāro mērķi. Un es laikam sāktu ar militāro - mēs esam vienīgā valsts pasaulē, kas reāli Eiropā cīnās pret Krieviju nevis ar kareivīgi noskaņotiem cilvēkiem vai algotņiem, bet īstiem kaujas spēkiem. Un mums tomēr ir izdevies atturēt Krieviju," situāciju raksturoja Jaceņuks.

Pēc viņa skaidrotā, Putina mērķis ir pārņemt Ukrainu un novilkt jaunas līnijas kā pēc Otrā pasaules kara. "Plāns, kuram mēs sekojam, ir padarīt Ukrainu par daļu no Eiropas ģimenes. Un tie ir Ukrainas cilvēku centieni," teica Ukrainas premjers.

Runājot par galvenajiem izaicinājumiem saistībā ar reformām, kas tiek veiktas Ukrainā, viņš uzsvēra, ka ir nepieciešams tās turpināt. Lielākais izaicinājums esot atbalsts no Ukrainas politiķiem, kuri nedrīkst būt dažādās pusēs.

"Šis ir laiks, kad visiem Ukrainas politiskajiem spēkiem ir jābūt vienotiem, jādarbojas konstruktīvā veidā, jārunā vienā valodā un jāvirza tā likumdošana, kas nepieciešama. Un pārliecināt, izskaidrot Ukrainas cilvēkiem, kā, lūk, tas notika Baltijas valstīs. Jūs izdarījāt to pašu pirms 20 gadiem. Un tas ir iemesls, kāpēc jūs kļuvāt par Eiropas Savienības dalībvalsti. Citu izeju nav. Ir tikai viens ceļš. Izpildīt reformas, spītējot faktam, ka īstermiņā tās ir nepopulāras, smagas, bet tad padomāsim par stratēģiju - tā ir pareizā stratēģija, lai Ukraina kļūtu par veiksmes stāstu," vērtēja Jaceņuks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!