Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievija mēģina noplicināt Ukrainas Bruņotos spēkus, lai neļautu tiem uzkrāt nepieciešamo daudzumu Rietumvalstu ieroču, un ir jāgatavojas ilgam un asiņainam konfliktam, trešdien brīdināja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs.

"Visu, ko mēs varam uzkrāt, mēs izšaujam vienas dienas laikā," bruņojuma trūkumu Ukrainas armijā Arestovičs komentēja intervijā televīzijas kanālam "24".

"Tas arī ir traucēklis, kura dēļ nevaram savākt spēkus pretuzbrukumam. Tādu briesmu, kādas bija kara sākumā, vairs nebūs. Tomēr būs jākaro ilgi, un būs jāaptur visi šie uzbrukumi," viņš norādīja.

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks pauda pārliecību, ka Krievijas kavēšanās ne tikai apgrūtinās Ukrainas Bruņoto spēku pretuzbrukumus, bet arī izsmels valsts ekonomikas un militārās spējas.

"Es nedomāju, ka Krievija īstenos šo plānu. Uzskatu, ka Amerikas lendlīze uzvarēs krievu mēģinājumus. Bet tas noteikti var turpināties mēnešiem ilgi, tāpēc ir jānoskaņojas, ka konflikts būs ilgs un asiņains," Arestovičs brīdināja.

Viņš atzina, ka situācija frontē ir patiešām smaga, jo katram karavīram ir jāpiedzīvo biedru zaudējums un nepārtraukti jālavierē starp artilērijas un aviācijas apšaudēm, tomēr kopumā Krievija savus mērķus nav sasniegusi.

10. aprīlī Arestovičs prognozēja, ka līdz 2035. gadam varētu turpināties konflikts ar regulārām militārām sadursmēm, bet tagad viņš lēš, ka karš citādākā formātā turpināsies pat līdz 2042. gadam.

Arī Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Danilovs pieļāvis, ka maijā nevajadzētu gaidīt tā dēvētā kara karstā posma beigas un Krievijas-Ukrainas karš var būt ilgstošs.

"Pirmkārt, mums karš turpinās jau 30 gadus, vēlos, lai jūs saprastu, ka Krievijas Federācijai nekad, arī tad, kad bija [Boriss] Jeļcins nebija vēlmes, teiksim tā, likt mūs mierā," viņš teicis.

Danilovs pauda pārliecību, ka kara ilgums ir atkarīgs no daudziem faktoriem, bet galvenokārt no Ukrainas armijas un tās partneru atbalsta.

Ukrainas Aizsardzības ministrija norādījusi, ka salīdzinājumā ar kara pirmajām dienām Krievijas armija ir mainījuši taktiku un meklē Ukrainas spēku vājās vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!