Foto: AP/Scanpix/LETA
Eiropas Policijas birojam būtu pilnvērtīgi jāiesaistās Slovākijas pētnieciskā žurnālista Jana Kučaka un viņa dzīvesbiedres slepkavību izmeklēšanā, bet Eiropas Savienībai (ES) labāk jāaizsargā žurnālisti un trauksmes cēlēji, trešdien, 15. martā, Strasbūrā notiekošajā plenārsēdē sprieda Eiropas Parlamenta (EP) deputāti.

Ziņots, ka Slovākijā nogalināts pētnieciskais žurnālists Jans Kučaks un viņa dzīvesbiedre Martina Kušnirova, un policija par galveno slepkavības motīvu izvirzījusi Kučaka "žurnālistikas aktivitātes". .

EP deputāti aicināja nodrošināt neatkarīgu, starptautisku un rūpīgu izmeklēšanu, kuras rezultātā vainīgie noziedznieki tiktu saukti pie atbildības. Tāpat viņi uzstāja uz labākiem ES un dalībvalstu noteikumiem žurnālistu, blogeru un trauksmes cēlēju aizsardzībai.

EP deputāti arī apsprieda Kučaka pēdējā, pēc nāves publicētajā rakstā atklātās aizdomas par ES fondu ļaunprātīgu izlietošanu Slovākijā un iespējamu saikni starp organizēto noziedzību un valsts politiķiem. Viņi aicināja pārbaudīt šīs aizdomas, iesaistot Eiropas Biroju krāpšanas apkarošanai (OLAF), un rosināja Eiropas Komisiju (EK) atsākt ikgadējā pretkorupcijas ziņojuma publicēšanu.

Debatēs tika apspriesti arī sešu deputātu delegācijas konstatējumi Slovākijā. Viņi valsti apmeklēja 8. un 9. martā, lai iepazītos ar faktiem uz vietas. Pēc debatēm tiks izstrādāta rezolūcija, un balsojums par to paredzēts aprīļa plenārsēdē Strasbūrā.

EP deputāti 28. februārī plenārsēdē ar klusuma brīdi pieminēja Kučaku un Kušnirovu. EP priekšsēdētājs Antonio Tajāni stingri nosodīja slepkavības, aicinot Slovākijas varas iestādes atklāt patiesību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!