Jaunievēlētais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs izvērtēs vairākus kandidātus valsts premjerministra amatam, bet pagaidām valsts gatavojas jaunā valsts vadītāja inaugurācijai, informē "Interfakss".

Janukovicā nosauktie premjera amata kandidāti ir viens no Reģionu partijas līderiem Nikolajs Azarovs, uzņēmējs Sergejs Tigipko, kas prezidenta vēlēšanās palika trešajā vietā, un bijušais parlamenta spīkers un Ukrainas Ārlietu ministrijas vadītājs Arsenijs Jaceņuks.

"Galīgo lēmumu pieņemšu vēlāk, Augstākās Radas deputātu frakciju koalīcijas veidošanas procesā," svētdien intervijā Ukrainas telekanāliem pauda Janukovicš.

Tikmēr kļuvušas zināmas 25.februārī plānotās prezidenta inaugurācijas ceremonijas nianses. Viens no pasākuma organizētājiem, Reģionu partijas līdera vietnieks Sergejs Ļevočkins svētdien paziņoja, ka uz inaugurāciju varētu ierasties apmēram 100 ārvalstu delegācijas. "Šodien mums ir apstiprinājumi no Bulgārijas, Turcijas, Rumānijas, Ungārijas, Lietuvas, Polijas, Latvijas prezidentiem. Eiropas Savienību pārstāvēs baronese [Ketrina] Eštona, kas vakar [sestdien] apstiprināja mums savu dalību. Un būs arī ASV delegācija ar [prezidenta padomnieku nacionālās drošības jautājumos] ģenerāli [Džeimsu] Džonsu priekšgalā," žurnālistiem stāstīja Ļevočkins.

Pēc viņa teiktā, Janukovičs lēmis uz inaugurāciju pirmkārt aicināt kaimiņvalstu, ES, NVS, "Lielā divpadsmitnieka" valstis, kā arī lielos Ukrainas tirdzniecības partnerus.

Deputāts norādīja, ka svinīgie pasākumi būs "maksimāli pieticīgi", ņemot vērā Ukrainas sarežģīto finanšu un ekonomisko situāciju. "Nekādas parādes, nekādi salūti nav plānoti, viss notiks pieticīgi... Mēs vēlamies, lai tas būtu maksimāli svinīgi, lai Ukrainas tauta varētu lepoties ar to, kā paies šī diena," sacīja prezidenta pārstāvis. Ļevočkins arī uzsvēra, ka inaugurācijas rīkotāji mēģina iekļauties vispieticīgākajā budžetā. "Minimums, kāds vien iespējams," apgalvoja Reģionu partijas vadītāja vietnieks.

Zināms, ka inaugurācijas pasākumi sāksies ar svinīgo zvēresta nodošanu Augstākajā Radā, piedaloties parlamentāriešiem un ārvalstu delegācijām. Pēc tam jaunievēlētais prezidents pieņems bruņoto spēku vadības ziņojumu, bet vēlāk pēcpusdienā notikšot neliela, pieticīga pieņemšana "Ukrainas namā". Šajā dienā Janukovičam ieplānotas arī daudzas divpusējas tikšanās.

Svētdien jauno prezidentu amatā iesvētīja Ukrainas pareizticīgās baznīcas metropolīts Vladimirs.

Jau vēstīts, ka pašreizējā Ukrainas premjere Jūlija Timošenko sestdien atsauca savu prasību tiesā, ar kuru bija apstrīdējusi prezidenta vēlēšanu otrās kārtas rezultātus. Līdz ar to Janukovičs, par kuru nobalsoja tikai nedaudz vairāk iedzīvotāju nekā par Timošenko, kļuva par oficiālo vēlēšanu uzvarētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!