Foto: Publicitātes foto
Saistībā ar nesaskaņām gāzes piegādes jautājumos Ukraina gatavojas vērsties tiesā pret Krieviju, lai pierādītu, ka Maskava pārkāpusi starptautiskos līgumus, otrdien paziņoja Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs.

Janukovičs uzsver, ka Ukraina ir neatkarīga valsts, nevis "nabadzīgs radinieks", un pārmet savam Krievijas kolēģim Dmitrijam Medvedevam "absolūti nekorektu" retoriku.

"Krievijas nostāja ir kategoriski nepieņemama, un, ja tā nemainīsies, mēs vērsīsimies starptautiskā šķīrējtiesā," intervijā laikrakstam "Kommersant" skaidro prezidents.

"Mēs jau esam sagatavojuši materiālus tiesai. Mēs esam pilnīgi pārliecināti, ka tikuši pārkāpti starptautiskie līgumi," viņš norāda. "Jā, tiesa ir ārkārtējs pasākums, taču pusotra gada garumā nekas nav mainījies."

Kā ziņots, Ukraina jau vairākus mēnešus cenšas panākt jaunus nosacījumus pretrunīgi vērtētajam gāzes darījumam, kas 2009.gadā tika noslēgts ar Krieviju neilgi pēc tam, kad Kijevai tika atslēgtas gāzes piegādes, kas ietekmēja arī daļu Eiropas.

Šis līgums nosaka augstākas cenas Ukrainai nekā daļai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu.

"Ukrainai noteiktā cena nav godīga. Noteikumi izvirzīti tā, it kā tie būtu domāti ienaidniekam," atzīst Janukovičs, skaidrojot, ka Ukraina par Krievijas piegādāto gāzi maksā vairāk nekā Vācija.

Janukoviča politiskā konkurente Jūlija Timošenko patlaban tiek tiesāta saistībā ar apsūdzībām varas ļaunprātīgā izmantošanā jaunā enerģijas līguma slēgšanas laikā. Prokuratūra uzskata, ka šī vienošanās valstij nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 1,5 miljardu grivnu (92,40 miljonu latu) apmērā.

Kijeva arī noraidījusi Maskavas ierosinājumus, ka Ukraina varētu atdot 50% valsts enerģētikas kompānijas "Naftogaz" akciju apmaiņā pret zemākām gāzes cenām, un solījusi nākamo gadu laikā samazināt Krievijas gāzes iegādes apjomu.

Taču šādu lēmumu Krievija varētu apstrīdēt, jo pašreizējais līgums paredz, ka Ukrainai katru gadu jāiegādājas noteikts gāzes apjoms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!