Foto: EPA/LETA
Janvārī Afganistānā gājuši bojā 44 starptautisko spēku karavīri, kas ir lielākais misijas militārpersonu upuru skaits vienā mēnesī kopš 2001.gada.

Turpretī pērnā gada janvārī cīņa pret nemierniekiem prasīja 25 starptautisko spēku karavīru dzīvības, liecina vietnes "icasualties.org" apkopotie dati.

Analītiķi brīdina, ka negatīvais rekords būtu jāuztver kā brīdinājums nemiernieku aktivitātes pieaugumam.

Lai gan Afganistānas valdība un starptautiskā sabiedrība panākušas vienošanos aktīvāk aicināt nemierniekus nolikt ieročus, pretī solot darbavietas un kompensācijas, vienlaicīgi nemieru plosītajā valstī tiks palielināts starptautisko spēku karavīru skaits.

"Palielinot starptautiskos spēkus un uzlabojot afgāņu spēku prasmes, ienaidnieks liks lietā visus līdzekļus, lai pierādītu, ka misijas palielināšana rada vēl lielāku nestabilitāti," uzskata Afganistānas Aizsardzības ministrijas pārstāvis ģenerālis Zahirs Azimi. "Palielinoties cīņai, arī tās teritorija atbilstoši izplešas, tādējādi pieaugs arī upuru skaits."

Līdz augustam Afganistānā izvietoto 113 000 starptautisko spēku karavīru rindas papildinās vēl 40 000 militārpersonu, lai pastiprinātu cīņu pret nemierniekiem un paātrinātu vietējo spēku apmācīšanu.

"Šis gads būs vissmagākais pēdējo 30 gadu laikā, jo šeit dislocētie karavīri nav ieradušies, lai paspēlētos, viņi ir šeit, lai pastiprinātu spiedienu uz talibiem piekrist miera sarunām," norādīja Kabulas universitātes ekonomikas profesors Ahmads Masuds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!