Foto: AFP/Scanpix/LETA

Strauji sarūkošā iedzīvotāju skaita dēļ Japāna apsver atcelt tetovējumu aizliegumu, iestājoties armijā, tādējādi cerot palielināt karavīru skaitu, ziņo raidsabiedrība BBC.

Tetovējumi Japānā ilgu laiku bijuši tabu temats. Sabiedrība tos saista ar mafijai līdzīgām noziedznieku bandām "Yakuza".

Tomēr medijs skaidro, ka amatpersonas aizvien vairāk novēro, ka jaunieši Japānā tetovējas nevis, lai identificētos ar "Yakuza" noziedzīgajiem grupējumiem, bet gan personīgu apsvērumu dēļ, piemēram, kā modes elementu.

Varasiestādes uzskata, ka šis aizliegums būtiski ietekmē jauniesaucamo skaitu. Japānas sauszemes pašaizsardzības spēki (JSDF) par 10% atpaliek no nepieciešamās karaspēka kapacitātes. Amatpersonas arī skaidro, ka aizvadītajā aprīlī militārie spēki nesasniedza savu izvirzīto mērķi attiecībā uz armijā jauniesaukto karavīru skaitu.

"Pretendentu noraidīšana tikai tādēļ, ka viņiem ir tetovējumi, rada problēmu cilvēkresursu bāzes palielināšanā," skaidroja Japānas parlamenta locekle Masahisa Sato.

Aizsardzības ministrijas personāla biroja vadītājs Kazuhito Mačida izteicies, ka aizliegumu nepieciešams pārskatīt, ņemot vērā straujo dzimstības samazināšanos valstī.

2022. gadā Japānā piedzima mazāk nekā 800 000 mazuļu, kas valstij ar 125 miljoniem iedzīvotāju ir milzīgs kritums. 1970. gados šis skaits gadā pārsniedzis miljonu. Premjerministrs Fumio Kišida iepriekš izteicies, ka straujā iedzīvotāju skaita samazināšanās ir jārisina "tagad vai nekad".

Medijs uzsver, ka šobrīd nav skaidrs, kad varasiestādes lēmumu pieņems. Vēsturnieki skaidro, ka vēsturē bija laiks, kad tetovējumi bija izplatīti un iecienīti Japānas kultūrā. Kultūras antropologs no Tsuru Universitātes, kurš pētījis tetovējumu nozīmi Japānas un Taivānas kultūrā Jošimi Jamamoto, apgalvo, ka tetovējumu nozīme valstī mainījās 19. gadsimtā pēc japāņu saskarsmes ar eiropiešiem.

"Šobrīd Japānā no tetovētiem cilvēkiem baidās jau automātiski," skaidroja Jamamoto. Bailes un aizdomas Japānas sabiedrībā ir tik intensīvas, ka vairākās pludmalēs, kūrortos un citās publiskās vietās personām ar tetovējumiem ieeja ir aizliegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!