Japānā obligātajai tehniskajai pārbaudei apturēts “Tokyo Electric Power Company" (TEPCO) atomelektrostacijas (AES) “Kasivadzaki – Kariva” sestais energobloks. Tagad Japānā darbojas vairs tikai viens no 54 valstī esošajiem atomreaktoriem, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

"Kasivadzaki – Kariva" ir valsts lielākā AES, kas nodrošina ar enerģiju Japānas centrālo daļu, tai skaitā Tokiju. Vienīgais reaktors, kurš vēl darbojas, ir "Tomari" AES trešais energobloks Hokaido salā. Tomēr arī tas tiks apturēts tā pārbaudei maija sākumā.

Pēc pagājušā gada martā notikušās avārijas "Fukušima-1" AES vairums valstī esošo atomreaktoru tika apturēti to drošības pārbaudei. To darbība joprojām nav atjaunota. Reaktoru atkārtotai palaišanai ir nepieciešama vietējo varas iestāžu atļauja, kuras no staciju operatoriem pieprasa garantēt AES drošību.

AES darbības apturēšana ir nopietni ietekmējusi nacionālo elektrotīklu noslodzi un palielinājusi pieprasījumu pēc degvielas siltuma elektrostaciju darbībai.

Jau ziņots, ka Japānā pagājušā gada 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Zemestrīces un tai sekojošo cunami dēļ gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!