Foto: Reuters/Scanpix
Inženieriem izdevies atjaunot elektroapgādi "Fukušimas 1"AES trešā un ceturtā reaktora vadības sistēmām, līdz ar to ir nodrošināta visu stacijas svarīgāko bloku darbība un palielinās izredzes novērst turpmāku radiācijas līmeņa paaugstināšanos, pirmdien informē aģentūra "Reuters".

Japānas premjerministrs Naoto Kans paziņojis, ka situācija AES "pakāpeniski normalizējas".

Kā ziņots, avārijas brigādēm svētdien izdevies līdz drošai temperatūrai atdzesēt zemestrīces un cunami dēļ avarējušās "Fukušimas 1" atomelektrostacijas piekto un sesto energobloku, Japānas varas iestādes svētdien informējušas Starptautisko Atomenerģētikas aģentūru (IAEA).

"Reaktoru stāvoklis ir drošs, dzesēšanas sistēmas strādā un ir kontrolējamas, temperatūra un spiediens reaktoros ir samazinājies," paziņojusi IAEA.

"Astoņi citi reaktori atomelektrostacijās "Fukušima 2", "Onagava" un "Tokai" izslēdzās automātiski pēc zemestrīces un pašlaik ir pilnīgi atdzesētā stāvoklī," norāda aģentūra.

Kopš 11. marta "Fukušimas 1" AES notikušas vairāks eksplozijas un ugunsgrēki. Radiācijas līmeņa paaugstināšanās lika evakuēt vairāk nekā 200 000 cilvēku 30 kilometru rādiusā ap staciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!