Foto: Reuters/Scanpix
Japānā Tokijas kaimiņprefektūrā Tibā konstatēts radiācijas "karstais punkts" – radiācijas līmenis augsnes paraugos pārsniedzis normu 164 reizes, ziņo ārvalstu masu mediji, vēsta "Itar Tass".

Kasivas pilsētā paņemtajos paraugos radiācijas līimenis sasniedzis 57,5 mikrozīvertus, lai gan norma ir 0,35 mikrozīverti stundā.

Sākotnēji speciālisti skeptiski vērtēja iespēju, ka augsnes piesārņojumā būtu vainojama martā notikusī avārija Fukušima -1 atomelektrostacijā, jo paraugi ņemti no 30 centimetru dziļuma.

Tomēr sestdien analīzes pierādīja paaugstināto radiācijas līmeni, un Japānas Zinātnes un tehnoloģiju ministrija atzina, ka nevar izslēgt iespēju, ka radiācijas avots ir Fukušimas avārijas rezultātā vidē nonākušie radioaktīvie elementi,

Pēc notikumiem Fukušima -1 AES Japānā aktīvi tiek meklēti radiācijas karstie punkti un tiek novērsts radioaktīvais piesārņojums.

Jau ziņots, ka Japānā 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Stacijas operatorfirma "Tokyo Electric Power Company" (TEPCO) cer novērst avārijas sekas līdz gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!