Foto: AFP/Scanpix
Japānā pēc postošās 11.marta zemestrīces un cunami vismaz 450 tūkstoši cilvēku mitinās pagaidu pajumtēs, svētdien informē telekanāls CNN.

Daļa cilvēku, kuri palikuši bez mājokļa, izmitināti skolās. Dažām sevišķi izpostītām apdzīvotām vietām varas iestādes ar helikopteriem piegādā pārtiku un ūdeni. Taču vietējie iedzīvotāji norāda, ka piegādes ir nepietiekamas un lielākā daļa vēl joprojām pārtiek no ātri pagatavojamajām nūdelēm, maizes un augļu krājumiem.

Zemestrīcē cietušajiem trūkst arī apģērbu, apavu un devielas, aģentūrai "Associated Press" pastāstījis smagi cietušās Hirotas pilsētas iedzīvotājs Koecu Sasaki. "Iedzīvotāji pagaidām nav saniknoti vai satraukušies, taču rodas jautājums, vai viņi varēs tā dzīvot nedēļām un mēnešiem ilgi," sacījis Sasaki.

Japānas Galvenā policijas pārvalde ziņo, ka postošās zemestrīces upuru skaits Japānā sasniedzis 8450 cilvēkus, bet bez vēsts pazuduši 12 913 iedzīvotāji. Aptuveni 360 tūkstoši cilvēku evakuēti no katastrofas zonas un izvietoti pagaidu nometnēs 14 valsts prefektūrās.

Varas iestādes lēš, ka kopējais upuru skaits var pārsniegt 18 tūkstošus cilvēku.

Jau vēstīts, ka 11.martā notikusī zemestrīce ar stiprumu 9,0 balles pēc Rihtera skalas ir stiprākā Japānā reģistrētā zemestrīce, kopš pirms 130 gadiem tika uzsākta zemestrīču stipruma noteikšana. Tā ir arī ceturtā spēcīgākā zemestrīce pasaulē kopš 1900.gada.

1995.gada janvārī Japānas rietumu pilsētā Kobē notika 7,2 ballu zemestrīce, kurā gāja bojā 6434 cilvēki.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!