Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ja Ziemeļkoreja veiktu septīto kodolieroča izmēģinājumu, būtu nepieciešama "nepārspējama" reakcija, brīdinājušas ASV, Japāna un Dienvidkoreja.

Brīdinājums tika izplatīts trešdien saistībā ar ASV un to reģionālo sabiedroto bažām, ka Ziemeļkoreja varētu būt gatava atsākt atombumbas izmēģinājumus pirmo reizi kopš 2017. gada, raksta "Al Jazeera".

"Mēs vienojāmies, ka būs nepieciešama nepārspējama mēroga reakcija, ja Ziemeļkoreja veiks septīto kodolizmēģinājumu," preses konferencē Tokijā sacīja Dienvidkorejas pirmais ārlietu ministra vietnieks Čo Hjundons.

Ziemeļkoreja šogad veikusi īpaši lielu skaitu ieroču izmēģinājumu, pēdējo nedēļu laikā izšaujot vairāk nekā divus desmitus tuva un vidēja darbības rādiusa ballistisko raķešu, tostarp raķeti, kas pārlidoja Japānu.

ASV valsts sekretāra vietniece Vendija Šermena izteicās, ka Vašingtona aicina Ziemeļkoreju atturēties no turpmākām provokācijām, nosaucot Phenjanas rīcību par "neapdomīgu". Viņa arī sacīja, ka ASV izmantos visas savas militārās spējas, "tostarp kodolieroču, konvencionālo un pretraķešu aizsardzību", lai aizsargātu savus sabiedrotos - Japānu un Dienvidkoreju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!