Japānas farmaceitiskā kompānija "Chugai Pharmaceutical Co." pirmdien informējusi Japānas valdību par divu pusaudžu zēnu nāvi, kuriem pēc pretgripas zāļu "Tamiflu" lietošanas novērota neparasta uzvedība, kas noveda pie viņu bojā ejas negadījumos.
Japānas Veselības aizsardzības ministrija izmeklē zēnu nāves saistību ar "Chugai Pharmaceutical Co." mātes kompānijas "Roche Holding AG" ražoto pretgripas zāļu "Tamiflu" lietošanu. "Tamiflu" tiek uzskatīta par pagaidām vienīgajām efektīgajām zālēm pret putnu gripu.

Abiem zēniem neilgi pēc zāļu iedzeršanas novērota dīvaina uzvedība, kas noveda pie negadījumiem, kuros jaunieši gāja bojā.

Kāds 17 gadus vecs skolēns neilgi pēc zāļu iedzeršanas pagājušā gada februārī izskrēja uz ielas priekšā kravas automašīnai, savukārt šī gada februārī kāds cits jaunietis izkritis pa devītā stāva logu.

"Mēs par šiem gadījumiem ziņojām Veselības aizsardzības ministrijai, jo saistība starp šiem nāves gadījumiem un zālēm nav pilnībā izslēgta," sacīja kompānijas pārstāvis.

Ministrija pagājušā gada maijā, vēl pirms tika saņemtas ziņas par šiem nāves gadījumiem, lika "Chugai Pharmaceutical" zālēm pievienot aprakstu ar iespējamām psiholoģiskām un neiroloģiskajām blakusparādībām.

"Chugai Pharmaceutical", kas daļēji pieder "Roche" - vienīgajam "Tamilflu" ražotājam, kopš tā laika ir pievienojusi informāciju par iespējamajiem blakusefektiem - daļēju samaņas zudumu, nedabisku uzvedību un halucinācijas.

Japānas Farmaceitikas un medicīnisko ierīču aģentūra pēdējo četru gadu laikā saņēmusi informāciju par 64 psiholoģisko traucējumu gadījumiem, kas saistīti ar "Tamiflu" lietošanu.

"Chungai" pretgripas zāles "Tamiflu" Japānā pārdod kopš 2001.gada. Pēdējā gripas sezonā kompānija Japānai piegādājusi šīs zāles tādā apjomā, kas pietiktu 10 miljonu cilvēku ārstēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!