Foto: Reuters/Scanpix
Japānā trešdien iedarbināts ceturtais energobloks Fukui prefektūras atomelektrostacijā (AES) "Oi", kas kļuvis par otro iedarbināto reaktoru Japānā kopš Fukšimas AES katastrofas pagājušā gada pavasarī, vēsta ārvalstu mediji.

Elektroenerģiju reaktors sāks ražot sestdien, bet pilnā jaudā sāks darboties 25. jūlijā.

Mēneša sākumā tika iedarbināts trešais šīs pašas AES reaktors, kas kļuva par pirmo iedarbināto energobloku kopš to slēgšanas. Reaktora iedarbināšanu ar protestiem sagaidīja vietējie iedzīvotāji. Abu reaktoru sagatavošana nebija visai veiksmīga un notika daži incidenti, kas gan nepadraudēja drošību, bet kļuva par papildus argumentu atomenerģijas pretiniekiem. Pēdējās nedēļas laikā divas reizes iedarbojās ceturtā energobloka trauksmes signāls, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Abi reaktori pagaidām ir vienīgi darbojošies valstī. Pārējie 49 vai nu ir apstādināti tehniskajai apskatei un apkopei, vai gaida varas iestāžu atļauju atsākt to darbību, kopš tā apturēšanas pēc "Fukušima –1" AES avārijas.

Agrāk atomenerģija veidoja trešdaļu no visas valstī saražotās elektroenerģijas, bet pēc reaktoru slēgšanas tika atjaunota iepriekš slēgtu termoelektrostaciju darbība. Tomēr ar to nepietiek, lai nodrošinātu pietiekamu elektroenerģijas daudzumu.

Jau ziņots, ka Japānā 2011. gada 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Zemestrīces un tai sekojošo cunami dēļ gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!