Foto: Reuters/Scanpix
Japānas speciālisti konstatējuši radioaktīvas vielas lietus un putekļu paraugos, kas savākti dažādos valsts rajonos kopš piektdienas, informē aģentūra "Kiodo" ar atsauci uz valsts Zinātnes, izglītības un kultūras ministriju.

Totigi un Gummas prefektūrās paraugos atklāts radioaktīvais jods un cēzijs, bet Tokijas, Saitamas, Tibas, Kanagavas un Jamagatas prefektūrās – radioaktīvais jods. Tomēr konstatētās devas nav bīstamas cilvēka veselībai, uzsver speciālisti.

Savukārt Taivānas varas iestādes paziņojušas, ka radiācija konstatēta no Japānas ievestos zirņos. Arī šajos produktos konstatētais radiācijas līmenis ir pārāk niecīgs, lai kaitētu cilvēku veselībai.

Jau vēstīts, ka sestdien Japānas speciālisti atklāja radioaktīvas vielas Fukušimas prefektūrā ražotā pienā un spinātos, un aizliedza tirgot avarējušās Fukušimas 1.atomelektrostacijas apkārtnē ražotu pārtiku.

Pēc aptuveni 9 balles stiprās zemestrīces 11.martā Japānas atomelektrostacijās "Fukušima 1" un "Fukušima 2" ieviesa ārkārtas stāvokli, jo no ierindas izgāja dzesēšanas sistēmas. "Fukušimā 1" notika sprādzieni pirmajā, trešajā un otrajā energoblokā, bet ceturtais energobloks uzsprāga un vairākkārt aizdegās. Šo bloku izmanto arī radioaktīvo atkritumu glabāšanai. Pirmajā reaktorā bojāti aptuveni 70% degvielas stienīšu, bet trešajā – reaktora aizsargslānis. Mediji ziņo, ka trešā energobloka teritorijā, iespējams, atrodas arī AES urāna – plutona degvielas krājumi.

Ceturtdien ceturtā energobloka apkārtnē tika reģistrēts paaugstināts radiācijas fons – no 3,7 līdz četriem mikrozīvertiem stundā. Kaitīgi radioaktīvie elementi atklāti arī vairāk kā 200 kilometru attālumā esošās Tokijas gaisā un Fukušimas dzeramajā ūdenī, taču to devas pagaidām nav bīstamas cilvēku veselībai.

Sestdien speciālistiem izdevās daļēji atjaunot elektroenerģijas padevi avarējušo reaktoru dzesēšanas sistēmām un pazemināt temperatūru tajos, taču svētdien trešajā reaktorā bīstami pieauga spiediens, tāpēc atbildīgās iestādes nolēmušas pakāpeniski izlaist atmosfērā radioaktīvo gāzi.

No AES apkārtnes evakuēti vairāk kā 200 000 cilvēku un noteikta slēgtā zona 30 kilometru rādiusā. Tāpat aizliegti lidojumi virs avarējušās AES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!