Foto: AFP/Scanpix

Japānas valdība piektdien paziņoja, ka nolēmusi nepievienoties Tuvajos Austrumos ASV kuģošanas drošības koalīcijai, bet gatavojas nosūtīt pati savus spēkus, lai garantētu drošu naftas transportēšanu uz Japānu.

Japāna cieši sadarbosies ar Vašingtonu arī tad, ja tā nepievienosies iniciatīvai, kas, kā apgalvo ASV, iecerēta, lai pasargātu komerciālos tankkuģus no uzbrukumiem, kuru īstenošanā Vašingtona apsūdz Teherānu, sacīja vecākais kabineta sekretārs Josihide Suga.

"Miers un stabilitāte Tuvajos Austrumos ir ārkārtīgi svarīgi starptautiskajai sabiedrībai, arī Japānai," preses konferencē sacīja amatpersona.

"Veicot plašu izpēti par to, kādi pasākumi var būt visefektīvākie, mēs esam nolēmuši atsevišķi īstenot paši savus pasākumus," norādīja Suga.

Japānas enerģētika lielā mērā ir atkarīga no naftas importa. Japāna uzturējusi draudzīgas attiecības ar Irānu un bez entuziasma izteikusies par iespējām pievienoties ASV koalīcijai.

Japānas premjerministrs Sindzo Abe centies mazināt spriedzi Vašingtonas un Teherānas attiecībās.

ASV un Irānas attiecības saasinājās pērn maijā, kad Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps nolēma vienpusējā kārtā izstāties no pasaules lielvaru un Teherānas kodolvienošanās un noteikt Irānai sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!