Foto: OpenStreetMap
Japāna noraidījusi Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva priekšlikumu par brīvās ekonomiskās zonas izveidošanu strīdīgajās Kuriļu salās, pirmdien vēsta "RIA Novosti".

Kā preses konferencē Tokijā paziņoja Japānas ārlietu ministrs Takeaki Macumoto, Krievijas prezidenta apgalvojums, ka Kuriļi ir Krievijas zeme, "neatbilst japāņu pozīcijai".

Medvedevs piektdien paziņoja, ka Japānai būtu jāsaprot, ka Maskava neatdos strīdīgās Kuriļu salas. Tā vietā viņš ierosināja tur izveidot brīvo ekonomisko zonu un īstenot kopīgus ekonomiskos projektus.

Jau ziņots, ka Medvedevs kļuvis par pirmo Krievijas līderi, kurš apmeklējis strīdīgo teritoriju. Kunaširas salā viņš ticies ar vietējiem iedzīvotājiem un apskatījis būvniecības laukumus.

Krievija četras strīdīgās Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salas dēvē par Dienvidu Kuriļu salām, bet Japāna - par Ziemeļu teritorijām.

Japānas premjerministrs Naoto Kans paziņoja, ka Medvedeva rīcība ir "nožēlas vērta". Izceļoties konfliktam, no Maskavas tika atsaukts Japānas vēstnieks.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs toreiz savukārt paziņoja, ka Krievijas prezidents ir tiesīgs apmeklēt jebkurus "savas valsts reģionus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!