Foto: AP/Scanpix

Pirmo reizi kopš pagājušā gada pavasara, kad pēc zemestrīces un cunami avarēja "Fukušima-1" atomelektrostacija (AES), ir atvērtas pludmales Fukušimas prefektūrā, vēsta ārvalstu mediji.

Pludmales atvērtas Jūras dienā, ko pirmdien atzīmē Japānā, atsaucoties uz Isaki pilsētas tūrisma biroju, vēsta aģentūra "RIA-Novosti". Visas prefektūras pludmales un atklātie baseini tika slēgti pēc AES avārijas daudzo radioaktivitātes noplūžu ūdenī un gaisā dēļ.

Regulārie radiācijas līmeņa gaisā un ūdenī mērījumi uzrādījuši, ka prefektūras pludmales ir drošas atpūtniekiem. Pēdējos mērījumos radiācija jūras ūdenī nav atklāta vispār, bet gaisā tā bijusi 0,06 – 0,07 mikroziverti stundā, kas ir ievērojami zemāk par normu – 0,23 mikroziverti.

2011. gada cunami nopostīja visas pludmales būves – kafejnīcas, glābēju torņus, vēsta "RIA-Novosti".

Jau ziņots, ka Japānā 2011. gada 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Zemestrīces un tai sekojošo cunami dēļ gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!