Simtiem bez darba palikušo pagaidu strādnieku pirmdien Japānā rīkoja plašas protesta akcijas, kompānijām pieprasot sniegt sociālo aizsardzību laikā, kad valstij draud smagākā ekonomikas krīze kopš Otrā pasaules kara.

Protesta akcijās piedalījās aptuveni 300 cilvēku, kas Tokijā protestēja pie lielāko kompāniju, tostarp kravas automašīnu ražotāja "Isuzu Motors Ltd.", mobilo sakaru operatora "NTT DoCoMo Inc.", bankas "Mizuho Bank" un uzņēmējdarbības federācijas "Keidanren", galvenajām ēkām.

Valdība lēš, ka aptuveni 125 000 pagaidu līgumstrādnieku jau ir zaudējuši darbu vai tiks atlaisti līdz šā gada martam, kad noslēgsies biznesa gads.

"Lai arī mēs nenoliedzam šo finanšu krīzi, kompānijām ir jānes sociālā atbildība. Taču kompānijas no tās ir atteikušās, lai spētu izdzīvot," norāda nacionālas arodbiedrības padomes priekšsēdētājs Rjozo Fujisaki.

"Mums ir tiesības strādāt, tiesības dzīvot, taču mūsu tiesības netiek ievērotas," sacīja Fujisaki, protestējot pie "Keidanren" galvenās mītnes.

Savukārt pagaidu strādnieks Hideo Jamamoto pavēstīja, ka decembrī viņu pēkšņi atlaida "Isuzu", piebilstot, ka viņa nelielie ietaupījumi jau ir gandrīz beigušies.

"Es nezinu, vai tuvāko mēnešu laikā es spēšu izdzīvot. Tas ir negodīgi, ka kompānijas pret pastāvīgiem darbiniekiem izturas citādāk nekā pret pagaidu darbiniekiem. Es kompānijām vairs neuzticos," sacīja Jamamoto.

Protesta akcijām pievienojušies arī vairāki ārvalstu pilsoņi, kurus ekonomiskās lejupslīdes laikā kompānijas nereti no darba atlaiž pirmos.

Jau ziņots, ka Japānas iekšzemes kopprodukts (IKP) 2008.gada ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu gadu iepriekš, samazinājās par 12,7%, kas ir straujākais ekonomikas kritums kopš 1974. gada.

Japānas valdība prognozē, ka Japānai draud smagākā ekonomikas krīze kopš Otrā pasaules kara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!