Foto: AP/Scanpix/LETA

Japāna šogad plāno okeānā ielaist vairāk nekā miljonu tonnu radioaktīvā ūdens no izpostītās Fukušimas atomelektrostacijas, ziņo medijs "The Guardian".

"Mēs plānojam, ka tas tiks darīts kaut kad pavasarī vai vasarā," piektdien komentēja Japānas valdības galvenais pārstāvis Hirokazu Matsuno. Viņš arī piebilda, ka valdība gaidīs visaptverošu ziņojumu no Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) pirms ūdens laišanas okeānā.

IAEA apgalvo, ka šis priekšlikums ir drošs. Japānas valdības pārstāvji uzstāj, ka ūdens neradīs veselības problēmas, tomēr Japānas kaimiņvalstis un vietējie zvejnieki ir izteikuši bažas par plānoto ūdens pārvietošanu.

"Tika noslēgta vienošanās, ka pirms plāna realizācijas mūs iepazīstinās ar visu pieejamo zinātnisko informāciju un pierādījumiem. Diemžēl Japāna nesadarbojas un netur savu solījumu," ziņoja Klusā okeāna salu organizācijas pārstāvis Henrijs Puna.

Japānas valdība plānu par ūdens ietecināšanu okeānā apstiprināja pirms vairāk kā diviem gadiem. Stacija katru dienu saražo 100 kubikmetrus ūdens. Tas ir pazemes ūdens, jūras ūdens un ūdens, ko izmanto, reaktora dzesēšanai. Šobrīd sāk pietrūkt vietas ūdens noglabāšanai, jo ir izmantoti jau vairāk kā 1,3 miljoni kubikmetru, vēsta BBC.

Lai gan ūdens tiek filtrēts, tas satur paaugstinātu līmeni ar radioaktīvo ūdeņraža izotopu tritiju. To ir grūti nodalīt, bet cilvēkiem tas ir kaitīgs tikai augstas devās.

2011. gada 11. martā Japānas ziemeļaustrumos notika 9,0 baļļu zemestrīce, kas radīja cunami. Spēcīgie viļņi appludināja trīs reaktorus. Fukušimas traģēdija tiek uzskatīta par smagāko kodolnegadījumu kopš Černobiļas atomelektrostacijas katastrofas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!