Foto: AFP/Scanpix

Japāna nākusi klajā ar plānu pakāpeniski atteikties no kodolenerģijas izmantošanas līdz 2030. gadam. Tās ir lielākās izmaiņas valsts kodolpolitikā  kopš 2011. gada Fukušimas katastrofas, vēsta raidsabiedrība BBC.

Valdības komisijas piedāvātais plāns paredz, ka reaktorus pilnībā varētu slēgt līdz 2040. gadam. Šis plāns, kuram iebilst uzņēmēji, ir vēl jāapstiprina valdībai.

Pirms 2011. gada zemestrīces un cunami, kurš izraisīja atomelektrostacijas (AES) "Fukušima – 1" avāriju, atomreaktori nodrošināja trešdaļu no Japānā patērētās elektroenerģijas. Pēc katastrofas visi reaktori valstī tika apturēti, lai pārliecinātos par to drošību. Līdz šim valdība atkārtoti iedarbināt atļāvusi vien dažus reaktorus.

Pēc katastrofas arī strauji augusi sabiedrības pretestība kodolenerģijas izmantošanai un atbalsts idejai par pilnīgu atteikšanos no tās.

Japāna cenšas palielināt atjaunojamās enerģijas izmantošanu, kā arī iepērk vairāk naftas, gāzes un ogļu, lai nodrošinātu nepieciešamo elektroenerģijas daudzumu. Pēc kodolreaktoru slēgšanas tika no jaunas iedarbinātas vecās termoelektrostacijas.

Jau ziņots, ka Japānā 2011. gada 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Zemestrīces un tai sekojošo cunami dēļ gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!