Foto: Reuters/Scanpix
Japānas atjaunošanai pēc postošās zemestrīces var būt nepieciešami līdz pat 25 triljoniem jenu (153 miljardiem latu), liecina Japānas varas institūciju trešdien publiskotā jaunākā aplēse.

Tikmēr analītiķi brīdina, ka šī summa var pieaugt tik ilgi, kamēr nebūs atrisināta kodolkrīze zemestrīces bojātajā Fukušimas atomelektrostacijā (AES).

Kodolkrīze trešdien saasinājās, jo ir radušās bažas par radiācijas draudiem valsts galvaspilsētā Tokijā, kas atrodas 250 kilometrus no AES.

"Zemestrīces un cunami dēļ radīti bezprecedenta zaudējumi. Dabas katastrofa ietekmēs Japānas ekonomikas pieaugumu," atzīst "Credit Agrocole" analītiķis Susumu Kato.

Tikmēr Japānas akciju cenas, kas divas dienas pēc kārtas spēcīgi pieauga, trešdien piedzīvoja smagu lejupslīdi, reaģējot uz varas institūciju paziņojumu, ka Tokijas ūdensapgādes sistēmā radioaktīvā joda saturs dzeramajā ūdenī ir sasniedzis līmeni, kas var būt bīstams maziem bērniem.

Šo ziņu ietekmē Japānas fondu indekss "Nikkei 225" zaudēja 1,65% vērtības.

Pasaulē arī valda bažas, ka pārtikas produkti no Japānas var būt radioaktīvi, un ASV jau ir bloķējušas piena un citu produktu importu no reģioniem, kas atrodas Fukušimas 1.AES tuvumā.

Japānas institūcijas, pārbaudot lauksaimniecības produkcijas paraugus no AES tuviem reģioniem, konstatēja tajos spēcīgi paaugstinātu radioaktīvā joda un cēzija saturu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!